7.4 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRI. Cum s-au fabricat 3.500 de falși revoluționari care primeau lunar 2.020...

DEZVĂLUIRI. Cum s-au fabricat 3.500 de falși revoluționari care primeau lunar 2.020 de lei. Costul unui certificat era de 2000 de euro | TOP. Cel mai comentat subiect al săptămânii

UPDATE 19.30. Adrian Sanda, secretarul de stat al revoluționarilor, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, împreună cu alți cinci inculpați. Andreea Dragomir, secretara comisiei parlamentare de validare a certificatelor de revoluționar, a fost plasată în arest la domiciliu.

Decizia este a judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București și poate fi contestată la instanța supremă. Până la decizia instanței supreme, cei arestați preventiv se întorc în celulă.

––––

Parchetul General a declanșat o amplă acțiune împotriva comerțului cu certificate de revoluționar „cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989”, care ar fi adus un prejudiciu de peste 4 milioane de euro.

Au fost reținute șapte persoane, între care Adrian Sanda (secretar de stat, șef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor -SSPR), Denisa Corina Tănase (avocat, secretar general la SSPR), Cristina Valentina Cechi (avocat, șef serviciu juridic la SSPR), Andreea Dragomir, secretarul comisiei parlamentare de validare a certificatelor de revoluționar cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.

Cei șapte vor fi duși la instanța Curții de Apel București pentru emiterea mandatelor de arestare pentru 30 de zile.

Până acum, există probe certe de falsificare a 290 de certificate de revoluționar cu “rol determinant”, din totalul de 3.500, însă nu este exclus ca numărul impostorilor să crească. Această categorie de revoluționari a fost inventată în 2014 de Guvernul Ponta.

Posesorii acestor certificate false au obținut lunar, începând cu luna ianuarie 2015, suma necuvenită de 2020 lei. Prejudiciul total calculat până acum, de procurori, este de peste 12,88 milioane de lei.

Suspecții principali ai mecanismului de falsificare a certificatelor ar fi, potrivit procurorilor,  Adrian Sanda, şeful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) cu rang de secretar de stat,  Denisa Corina Tănase (avocat, secretar general la SSPR) și Cristina Valentina Cechi (avocat, șef serviciu pentru revoluționari). De asemenea, Andreea Dragomir, secretarul comisiei parlamentare de validare a certificatelor de revoluționar cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, ca și membrii acestei comisii.

Suspecții principali au fost reținuți, între care și secretarul de stat Adrian SANDA, fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și de falsuri. În total, noaptea trecută procurorii au reținut șapte persoane, iar șase inculpați au fost puși sub control judiciar. Ancheta continuă și în zilele următoare.

La perchezițiile de miercuri din 21 de localități au fost ridicate documente. Premierul Dacian Cioloș a anunțat că îi demite pe înalții funcționari față de care s-a început urmărirea penală.

Cum s-au fabricat impostorii

Una din condițiile pentru a obține certificate cu „rol determinant” era de a fi făcut fapte de vitejie în localitățile în care s-a tras în perioada 16-22 decembrie 1989, până la fuga președintelui-dictator Nicolae Ceaușescu. „Rolul determinant” le aducea lunar un venit de 2020 lei. Revoluționarii care au participat la evenimentele din decembrie 1989 după data de 22 decembrie ( circa 21.000)  au rămas cu certificatele cu „rol deosebit” în victoria Revoluției, dar aceștia din urmă nu mai primeau indemnizația lunară de 2020 de lei, ci rămâneau cu alte facilități (spor la pensie, transport gratuit, spații locative etc). Așa că mulți s-au înghesuit să obțină noul certificat „cu rol determinant”. Condiția esențială: în localitățile în care au participat la Revoluție trebuia să existe victime prin împușcare până în data de 22 decembrie 1989.

 Procurorii susțin că șefii unei comisii parlamentare pentru revoluționari împreună cu conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor au stabilit că în localitățile Deva, Buzău, Brăila,Târgoviște și Herculane  au existat victime – împușcați mortal, răniți sau arestați – în perioada 16-22 decembrie 1989 (până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu), situație care nu corespunde adevărului isto­ric. Însă, declarând localitățile respective orașe-martir, au creat condițiile necesare fabricării, contra cost, a unor revoluționari.

Sanda, Tănase și Cechi sunt suspectați și de faptul că au to­lerat falsificarea documentelor pentru a se emite titlurile unor persoane care nu îndeplineau condițiile de luptători cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989. Procurorii au reținut șapte persoane, între care pe secretarul de stat de la SSRP, Adrian Sanda, și secretarul comisiei parlamentare de validare a certificatelor, Andreea Dragomir. 

Amdreea Dragomir a fost înregistrată în timp ce cerea 2.000 de euro pentru validarea unui certificat de revoluționar cu rol determinant unei persoane care chiar a aprticipat la Revoluție, dar comisia parlamentară i-a respins dosarul. După negocieri, Dragomir a acceptat 4.000 de lei

Mai mulţi, nu mai puţini

Tentativele de eliminare a impostorilor s-a soldat cu mărirea numărului acestora. În afară de cei 3.500 de revoluționari cu “rol determinant” mai există alți 21.000 de posesori de certificate de revoluționari “cu merite deosebite”. Mulți dintre aceștia sunt impostori. Au existat mai multe tentative ale Parchete­lor de a-i elimna pe impostori și pe cei care au fabricat impostori, dar fără rezultate.

O metodă prin care s-a încercat eliminarea impostorilor a fost modificarea legislației pentru preschimbarea certificatelor de revoluționar și verificarea fiecăruia înainte de a i se emite noul brevet.

Prima dată s-a încercat în 1997 (în timpul guvernării CDR), când se presupunea că fabrica de certificate, patronată de Constantin Bebe Ivanovici (supranumit „Bebe Certificat“), ar fi scos pe bandă rulantă 16.000 de  impostori. Atunci, numărul revoluționarilor a fost mărit cu circa 2.000. O altă tentativă, tot eșuată, a fost în 2004, ultimul an al mandatului de președinte al lui Ion Iliescu 2004.  Atunci a fost inventată categoria de “revoluționar cu merite deosebite”. Tentativa s-a soldat cu mărirea numărului de revoluționari până la circa 21.000.

În 2014, Guvernul Ponta a modificat, din nou, legislația și a creat o altă categorie de revoluționari, cei cu  “rol determinant”. Așa au apărut cei 3.500 de revoluționari cu “rol determinant” și noua fabrică de certificate.  


Citește și opinia redactorului-șef Online, Mălin Bot: Falșii revoluționari nu merg la pușcărie? | OPINIE

Anchetatorii nu se mișcă însă la fel de ferm și împotriva celor 3.500 de hoți care au dat șpăgi ca să primească degeaba suma de 2.050 de lei de la stat. Adică aproape dublul salariului minim pe economie, pentru care muncesc, între 8 și 12 ore, 30 la sută dintre angajații cu carte de de muncă din România. Vorbim de peste 1,6 milioane de români care sunt fraieri, în comparație cu cei 3.500 de șmecheri… citește mai departe aici … 


Parchetul general a dat miercuri seara un comunicat în care a confirmat dezvălurile României Libere.

Procurorii cer arestarea preventivă a secretarului de stat Adrian Sanda și a colaboratorilor săi de la SSPR Corina Denisa Tănase și Cristina Valentina Cechi pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și abuz în serviciu, precum și a Andreei Dragomis ( secretarul comisiei parlamentare),  Mihail Valentin Gadină, Gheorghe Neagu (șefi a unor organizații locale de revoluționari) și a lui Ionel Iosef pentru trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată (sub forma instigării). În seara zilei de joi a început judecarea solicitării arestării preventive la Curtea de Apel București.
            Procurorii i-su pus sub control judiciar pe Ciprian Albert Arănuși ( trafic de influență), Ștefan Păduraru (cumpărare de influență), Cristian Adam (complicitate la cumpărare de influență), George Avram și Ioan Blaga, amândoi pentru  cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Contextul în care au fost săvârșite infracțiunile
    
Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari,  aceea de „Luptător cu Rol Determinant”, atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Ordonanța lui PONTA a favoriozat corupția

 Ordonanța 95/2014 ( emisă de Guvernul Ponta) a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 – CPRD – şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989- SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.
            Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” să fi desfășurat acțiuni revoluționare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei,  mai multe asociații de revoluționari din țară au depus la nivelul SSPR cereri și documentație aferentă, în vederea includerii și altor localități în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, altele decât cele prevăzute în prevăzute la art. 1 indice 2  din  H.G. 1412/2004, așa cum a fost modificată de H.G. nr. 99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgoviște,  Brăila.
           ” În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus și alte localități în categoria celor cu rol determinat la revoluția din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din inculpații Sanda Adrian (secretar de stat, președinte al Comisiei), Tănase Corina-Denisa (secretarul general al SSPR, membru), Cechi Cristina-Valentina (șefa Departamentului pentru revoluționari, membru), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii” susțin procurorii.
            Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea orașelor Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște şi Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deși aceste localități nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru includerea lor, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.

În consecinţă, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.

Rețeaua de făcut revoluționari cu rol determinant

  Din analiza actelor aflate la dosarul cauzei a reieșit faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluție” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
            Astfel, s-a stabilit că „inculpatul Neagu Gheorghe, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita diferite sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de “Luptător cu rol determinant în Revoluție”.
            În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Gadină Mihail Valentin, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revoluționari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta şi-a exercitat influența asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării și implicit a obținerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de  “Luptător cu rol determinant în Revoluție”, deși nu îndeplineau condițiile cerute de lege.
            Inculpatul Iosef Ionel, preşedinte al unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, şi-a exercitat influenţa atât asupra inculpatei Tănase Denisa-Corina, cât şi asupra inculpatei Dragomir Andreea, angajat al CPRD. Inculpatul solicita diferite sume de bani de la persoanele cointeresate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de “Luptător cu rol determinant în Revoluție”,
susțin procurorii în referatul prin care cer arestarea preventivă a șapte inculpați.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum să aduci culoare și viață grădinii tale de toamnă

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

BVB raportează scăderea veniturilor și profitului net în primele nouă luni ale anului

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat rezultate financiare în scădere pentru primele nouă luni din 2024, raportând venituri operaționale de 30 milioane lei...

Între ecrane și rafturi, românii preferă experiența magazinelor fizice

Într-o epocă dominată de click-uri și coșuri virtuale, clasicele cumpărături din magazine rămân aproape de preferințele românilor În ultimii ani, comerțul online a cunoscut o...
Ultima oră
Pe aceeași temă