13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialUn nou studiu desființează mitul că obezitatea poate fi combătută doar prin...

Un nou studiu desființează mitul că obezitatea poate fi combătută doar prin sport

O echipă de cercetători englezi a desființat mitul conform căruia obezitatea poate fi combătută doar prin sport și au arătat că activitatea fizică nu este eficientă în lipsa unui regim alimentar sănătos, informează Mediafax.

Citește și: STUDIU. Peste 16.000 de copii din România au cel puţin un părinte în închisoare

Într-un editorial publicat pe 22 aprilie în British Journal of Sports Medicine, trei cercetători din cardiologie, medicină şi biologie au arătat că principalul vinovat de apariţia obezităţii este regimul alimentar.

Oamenii de ştiinţă au subliniat faptul că nivelul de activitate sportivă practicată în rândul populaţiilor occidentale nu a scăzut în ultimii 30 de ani, în contextul în care rata obezităţii cunoaşte o creştere spectaculoasă, iar acest fapt dovedeşte că vinovatul principal nu este sedentarismul, ci alimentaţia nesănătoasă.

Autorii studiului consideră că reprezentanţii industriei alimentare au impus în rândul consumatorilor o idee eronată potrivit căreia sportul poate să rezolve de unul singur problema obezităţii.

“Această falsă percepţie a fost înrădăcinată în maşinăria relaţiilor dintre public şi industria alimentară, care foloseşte tactici absolut similare cu cele utilizate de giganţii din industria tutunului şi din alte domenii”, spun autorii studiului.

Citește și: STUDIU. Peste 70% dintre români consideră că sistemul de sănătate discriminează pacienţii

Pentru exemplificarea afirmaţiei, ei au evocat compania americană Coca-Cola, care a cheltuit 3,3 miliarde de dolari pe publicitate în anul 2013, cu mesaje precum „toate caloriile contează”, prin care și-au asociat produsele cu sportul, sugerând consumatorilor faptul că pot să consume fără probleme băuturile produse de Coca-Cola atât timp cât practică ulterior exerciţii sportive.

Acesta este un mesaj periculos şi fals din punct de vedere ştiinţific, afirmă autorii acelui editorial, care reamintesc faptul că elementul cel mai important pentru sănătate nu este activitatea sportivă în sine, ci provenienţa caloriilor introduse în organism.

Cu toate acestea, ar fi “idiot” ca oamenii să renunţe la sport, spune Mark Baker, cercetător la National Institute for Health and Care Excellence, o instituţie publică britanică din domeniul sănătăţii. El recomandă “o igienă alimentară sănătoasă, combinată cu o anumită activitate sportivă”.

Cei trei autori ai studiului din British Journal of Sports Medicine nu se opun practicării sportului, dar insistă pe faptul că sportul nu reprezintă o soluţie în sine, reamintind că alimentaţia nesănătoasă “generează mai multe boli decât lipsa activităţii fizice, fumatul şi consumul de alcool la un loc”.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...

Primăvara se simte în Sectorul 4! A început curățenia generală!

Temperaturile ridicate pe care meteorologii le estimează pentru ultimele zile de februarie ne duc deja cu gândul la primăvară. Motiv pentru care angajații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă