27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialUn nou minim istoric pentru leu

Un nou minim istoric pentru leu

Leul a rămas pe depreciere uşoară până la jumătatea sesiunii, astfel că rata de referinţă anunţată de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.

Cotaţia de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric înregistrat luni, de 4,5275 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice.

Rata de referinţă s-a plasat miercuri la 4,5237 lei/euro.

Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel că a depăşit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni.

Totodată, paritatea oficială leu/franc elveţian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elveţian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Referinţele pentru dolar şi francul elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 – 4,5250 lei/euro, foarte aproape de închiderea de miercuri, de 4,5225 – 4,5245 lei/euro.

După stabilirea cursului de referinţă, cotaţiile au început să crească pe piaţa interbancară, atingând un maxim de 4,5375 lei/euro, în jurul orei 13:00.

Potrivit dealerilor, BNR a continuat să intervină indirect în piaţă.

„Chiar dacă premierul Ponta a spus că referendumul va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, în continuare percepţia asupra României este afectată de tensiunile politice din ultima perioadă, iar în astfel de situaţii jucătorii, în special străinii, mizează pe deprecierea leului. Răul a fost deja făcut, pentru că pe străini nu prea îi interesează cine conduce, ci deciziile pe care conducătorii le iau şi modul în care le iau”, a afirmat un dealer.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Bruxelles, că referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament. Premierul a adăugat că l-a asigurat în acest sens pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cu câteva ore înainte de declaraţia premierului Ponta, comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, a spus că săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeană se va reuni pentru a discuta despre situaţia politică din România.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut semnificativ sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, pe fondul unei lichidităţi mai ridicate în piaţă, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început deconturile de TVA cu opţiune de rambursare existente la 1 iulie.

Dealerii spun că un alt motiv pentru scăderea semnificativă a dobânzilor ar fi lichidităţile mai ridicate pe care unele bănci le au după ce s-au împrumutat luni prin licitaţia repo organizată de BNR. Banca centrală a împrumutat luni 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o săptămână, suma fiind foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Băncile comerciale au publicat joi dobânzi de 2,21% – 2,7% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de nivelurile de miercuri, de 4,59% – 5,05% pe an.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut mai uşor de la 4,76% – 5,26% pe an, la 3,65% – 4,13% pe an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă