21.1 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSpecialUn nou efect al dezastrului de la bacalaureat: se desfiinţează mai multe...

Un nou efect al dezastrului de la bacalaureat: se desfiinţează mai multe clase a IX-a

Sindicaliştii spun că măsura nu este eficientă şi ar fi trebuit organizat un bacalaureat diferenţiat, în funcţie de nivelul de pregătire al elevilor.

Liceele unde promovabilitatea la Bacalaureat a fost sub 15% vor avea cu cel puţin o clasă mai puţin la a IX-a, începând  din această toamnă, după cum a stabilit Minsterul Educaţiei. Măsura a fost luată în urma rezultatelor foarte proaste înregistrate în 2011 la examenul de Bacalaureat la care promovabilitatea a fost de 45% la sesiunea din vară şi de 16% la cea din toamnă.

Au existat şi multe licee în care niciun elev nu a reuşit să treacă examenul, lucru de neimaginat în anii trecuţi. “Nu va fi nicio problemă pentru elevi pentru că numărul de locuri pentru clasa a IX-a este în fiecare an mai mare decât necesarul. Repartizarea se va rezolva între şcoli”, afirmă Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei.

Măsura este cuprinsă în Metodologia pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2012-2013. Aceasta mai prevede că unităţile de învăţământ de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum şi cele care au câte o clasă a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a sunt exceptate de la aceste reglementări.

Propunerile pentru planul de şcolarizare din 2012-2013 vor fi elaborate în perioada următoare de inspectoratele şcolare judeţene pe baza unor studii care vor ţine cont de argumente pedagogice, psihologice, sociologice şi economice.

Studiile vor urmări posibilităţile de cuprindere a absolvenţilor claselor a VIII-a în ciclul inferior al liceului, în funcţie de oferta educaţională şi analiza opţiunilor elevilor claselor a VIII-a şi a absolvenţilor şcolilor de arte şi meserii din învăţământul special, promoţia 2012, pentru anul de completare (nivelul 2 de calificare), învăţământ de zi.

“Nu rezolvă problema”

Măsura luată de minister nu este privită cu ochi buni de sindicalişti care spun că nu se va rezolva în acest fel nimic pentru că elevii de la licee diferite nu vor avea niciodată acelaşi nivel de pregătire.

„Nu reducerea planului de şcolarizare rezolvă problema. Pentru a lua măsuri eficiente, ar trebui consultaţi profesorii din şcoli, directorii de licee. Nu vor obţine nimic atât timp cât se vor face subiecte comune la Bacalaureat pentru elevii din toate unităţile de învăţământ”, a declarat Maria Popa, vicepreşedinte al Federaţiei Educaţiei Naţionale. Ea spune că a înaintat o propunere către minister prin care a cerut să se organizeze un Bacalaureat diferenţiat.

Astfel, elevii care doresc să meargă la facultate să susţină examenul cel mai dificil, iar cei care merg la şcolile de maiştri sau la cele postliceale să aibă subiecte ceva mai uşoare. Cel de al treilea nivel, cel mai accesibil, va fi pentru tinerii care nu doresc să mai urmeze o formă de învăţământ şi îşi vor căuta direct un job după ce termină liceul.

“Copilul de la un liceu unde s-a intrat cu media 6 nu avea niciodată acelaşi nivel de pregătire cu unul care a terminat, de exemplu, <>”, a precizat Maria Popa. Dacă se va aplica acest sistem, tinerii mai slab pregătiţi vor avea posibilitatea ca mai târziu, dacă doresc, să poată trece la un nivel superior al Bacalaureatului.

Mai multă pregătire practică

Reducerea numărului de clase la liceele cu rezultate slabe este o măsură bună, cu condiţia ca la grupurile şcolare să se insiste mai mult pe pregătirea practică a elevilor, este de părere Ştefan Vlaston, preşedintele  Asociaţiei profesionale pentru educaţie şi cercetare EDU CER.

“Grupurile şcolare nu ar trebui să mai aibă clase de matematică-informatică. Unii copii au o inteligenţă practică şi e bine să se orienteze către meserii”, a declarat Vlaston. El spune că anul trecut 60% din locurile la licee au fost pe filiera teoretică şi vocaţională, în timp ce doar 20% din numărul total de job-uri de pe piaţa muncii sunt pentru cei din acest domeniu, iar restul pentru cei care au învăţat o meserie. 

Cele mai citite

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...

Silvestru Șoșoacă despre Diana Șoșoacă: Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe

„ Europa o refuză, Ciolacu o ia în brațe. Șosoacă a avut nevoie de PSD-ul lui Ciolacu. Nota 5, mă refer la 5% se...

11 morți în urma unor atacuri rusești în sudul și estul Ucrainei

Atacurile ruseşti împotriva unui oraş din regiunea Zaporojie şi a unor sate din regiunea Doneţk, în sudul şi estul Ucrainei, s-au soldat sâmbătă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă