19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn nou bebeluş în familie. Cum procedăm?

Un nou bebeluş în familie. Cum procedăm?

Sa primesti un alt bebelus intr-o familie in care exista deja un copil este minunat. Ei bine, s-ar putea sa fii surprinsa sa afli ca, pentru primul tău copil, aceasta experienta poate fie una dificila. Brusc, el trebuie sa devina fratele sau sora cea mare, iar unor copii le este greu sa accepte aceasta pozitie.

Unul din lucrurile pe care trebuie sa le stii este acela ca cei mici au o groaza de intrebari si se asteapta la raspunsuri din partea ta. Explica-le ca vor avea un fratior sau o sora si raspunde-le la intrebari cu calm si cat mai simplu, pentru ca ei sa inteleaga.

Cand sa le spui ca familia voastra se va mari cu un membru? Asta depinde de tine. Unii parinti le spun copiilor cand mai sunt cateva luni de sarcina. Altii le spun inca de la inceput, varianta pe care eu o recomand, pentru ca astfel il incluzi si pe cel mic in pregatirile pentru primirea in familie a unui fratior sau a unei surioare.

Astfel, pot si ei sa participe la pregatirea camerei pentru viitorul bebelus, achizitionarea de jucarii – pe care le pot alege si ei, alegerea hainutelor si asa mai departe.
Cel mai important lucru, desi poate ca ti-e greu, fiind insarcinata, este sa ii oferi copilului din timpul tau liber. Nu lasa ca sarcina sa-ti ocupe tot timpul si nu-l ignora pe cel mic; astfel, ii vei transmite mesajul ca el este mai putin important si se pot naste frustrari care cu greu pot fi eliminate.

Ce poti face este sa-i povestesti tu, din experienta ta, sau, daca nu ai frati, sa rogi pe cineva sa-i explice celui mic cum e sa cresti intr-o familie cu mai multi copii, cum e sa ai frati si ce inseamna fratele sau sora cea mare: persoana la care vii pentru sfaturi, sprijin, persoana care iti va fi mereu alaturi, persoana pe care te poti baza, indiferent de situatie.

Pentru a-l familiariza cu prezenta noului membru al familiei ce o sa vina, vorbeste despre acesta ca despre o persoana reala, care exista deja: spune-i pe nume, daca l-ai ales, daca stii sexul, spune-i copilului tau ca o sa aiba o surioara sau un fratior. Lasa-l sa simta miscarile copilului in burtica si familiarizeaza-l cu existenta celui mic.

Cu toate pregatirile pe care tu le faci, sunt totusi sanse ca cel mic sa se simta stresat sau amenintat de prezenta unui nou membru al familiei. Invata sa recunosti semnalele de alarma. Multi copii se pot simti nesiguri atunci cand simt ca se va petrece o schimbare majora in familie, cu atat mai mult cu cat sunt inca mici si depind de mami si de tati pentru sprijin.

Cum fiecare copil e diferit, si semnalele de alarma vor fi diferite la fiecare. Observa daca se schimba ceva in modul sau comportamental; daca devine mai tacut sau, dimpotriva, mai vocal, daca revine la obiceiurile pe care le avea cand era mic de tot si care, inconstient, ii aduc alinare (suptul degetului, de exemplu). Daca e mai nervos, mai neascultator sau, dimpotriva, suspect de cuminte.

Un lucru esential este sa nu supui copilul unui stres mai mare decat poate duce. Ca si adultii, si copiii au pragul lor de rezistenta. Daca, in timpul in care trebuie sa se pregateasca pentru sosirea pe lume a unul membru nou al familiei, el este in cursul unor pregatiri – sa invete sa foloseasca toaleta, sa renunte la suzeta, sa-si schimbe ritualul de somn, sa se pregateasca pentru cresa sau gradinita, nu-l sili sa treaca prin aceste etape de dezvoltare foarte repede. E suficient ca se intampla ceva major in viata lui si a voastra.
Ce nu trebuie sa faci este sa renunti la a petrece timp cu cel mic, doar voi doi, discutand despre lucruri care va unesc si nu doar despre viitorul eveniment din familie. Fii atenta la povestile sale, la nevoile sale, la jocurile sale. Nu-i da senzatia ca e mai putin important pentru tine sa petreci timp cu el; daca faci asta, asteapta-te sa fie ostil cu privire la viitorul sau frate.

Un alt lucru pe care nu trebuie sa-l faci este sa-i interzici sa intre in camera celui mic, sa-l certi daca se joaca cu jucariile pregatite pentru acesta, sa te superi daca atinge ceva cumparat pentru cel mic. Vei contribui la ideea ca el va fi respins din viata de familie.

Cand sarcina avanseaza si nu-i mai poti acorda atata atentie ca pana acum, nici nu te mai poti juca la fel ca pana acum, explica-i acest lucru, spune-i de ce nu mai poti sa alergi cu el sau sa te dai in leagan. E important pentru copiii sa inteleaga cat mai bine de ce se schimba lucrurile in viata voastra

Trebuie sa stii ca aparitia unui membru nou in familie este privita diferit de fiecare copil. Cu atentie, rabdare si dragoste, poti face ca tranzitia de la un copil la doi sa fie cat mai usoara.

Articol preluat de pe www.121.ro

 

Articole din aceeasi categorie:

Obiceiuri sanatoase pentru copii sanatosi

Parinte de profesie

 

Silvia Marinescu
Silvia Marinescuhttp://silvia-marinescu
Silvia Marinescu, redactor www.121.ro
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă