20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn meci pentru o iarna linistita

Un meci pentru o iarna linistita

Ar fi fost perfect daca nationala noastra ar fi inceput meciul din aceasta seara, cu Belarus, de pe pozitia liderei grupei, cu doua victorii din doua partide. Si am fost aproape de acest obiectiv, caci am invins in Albania cu 2-0 si am avut 2-0 cu Bulgaria, in minutul 80, pierzand insa doua puncte pe final, cand vecinii nostri ne-au egalat.
Chiar si asa insa, nationala noastra e in continuare in „cartile” calificarii si are nevoie de o victorie azi impotriva Belarusului, pentru a-si continua drumul spre turneul final. Un succes nu ne-ar asigura o iarna perfecta, asa cum ne-am fi dorit, ci una linistita, cu 7 puncte din 9 posibile si, probabil, pozitia a doua in grupa noastra, adica un loc in continuare calificant.

Improvizatii in echipa

Din pacate, mai multe probleme de lot vor face din selectionerul Victor Piturca un antrenor nevoit sa improvizeze. Si, in absenta lui Radoi, Codrea sau Dorinel Munteanu, selectionerul e nevoit sa caute o solutie pentru postul de inchizator, venind cu o propunere-soc: Cristi Chivu. Astfel, capitanul nationalei noastre va juca pe al treilea post la prima reprezentativa dupa ce, la debut, a fost fundas stanga, apoi Ronald Koeman l-a reprofilat ca fundas central, iar Piturca este cel care, acum, il urca in linia de mijloc.
Piturca are probleme si cu postul de portar dupa ce titularul sau de drept din ultimii ani, Bogdan Lobont, nu a mai fost selectionat pentru ca nu joaca la echipa de club, Fiorentina, iar din competitia interna „oferta” este extrem de scazuta. Sa nu uitam ca cele mai multe dintre echipele noastre de top (Steaua, Dinamo) au portari straini, Rapid fiind singura grupare care a mers in continuare pe mana autohtonilor, cu Danut Coman. O alta mare problema este cea a fundasului lateral dreapta. Contra este suspendat, iar Ogararu nu a fost selectionat pentru ca nu prea joaca la Ajax.
Solutiile lui Piturca pentru cele doua posturi par a veni din curtea Rapidului. Danut Coman are cele mai mari sanse sa fie portarul titular in meciul de azi, el urmand a fi protejat de o linie defensiva formata din colegul sau Badoi (pe dreapta), Tamas si Goian in centru si Rat pe stanga. La mijloc, alaturi de Chivu, care va evolua la inchidere, vor mai juca Nicolae Dica (in spatele varfurilor), Florentin Petre si Laurentiu Rosu, pe cele doua laturi ale terenului, pentru ca in atac sa fie folositi Adrian Mutu si Ciprian Marica.

Ghionea – acasa, trei debutanti

Lunga lista de indisponibilitati a fost completata de fundasul Sorin Ghionea, care nu va putea evolua in meciul cu reprezentativa Belarusului din cauza unor probleme sciatice aparute in timpul antrenamentului de joi. Ghionea a parasit joi seara cantonamentul selectionatei Romaniei de la Mogosoaia pentru a efectua un set de analize suplimentare. „Imi pare rau pentru Ghionea. Era titular pentru meciul cu Belarus. Acum iarasi vor fi framantari in lot, cu privire la cine va juca in locul lui”, a declarat Victor Piturca.
Silit, probabil, si de multele probleme medicale sau de alta natura pe care le are la lot, antrenorul nationalei noastre a fost nevoit sa apeleze si la trei debutanti. Este vorba de portarul timisorean Marius Popa, de fundasul dinamovist Radu Stefan si de mijlocasul rapidist Costin Lazar. Trei fotbalisti care au avut un start de sezon bun si care, dupa parerea noastra, merita acest salt spre prima reprezentativa.

Piturca,
suparat pe ziaristi

Selectionerul Victor Piturca a anuntat dupa ultimul antrenament al tricolorilor, desfasurat ieri la Mogosoaia, ca nu va mai conta pe Sorin Ghionea, cu probleme sciatice, in centrul apararii, dar ca nu va mai chema un alt jucator pentru a suplini absenta stelistului din lot. „Ghionea era titularul postului, a jucat foarte bine in Albania, dar avem variante. Vor fi iarasi framantari pentru a decide cine va juca, dar nu voi mai apela la nimeni.” Selectionerul s-a aratat nemultumit de faptul ca mass-media a descris Belarus ca o echipa foarte slaba, aceasta fiind in mod cert una din explicatiile interesului scazut pentru biletele la meciul de sambata din preliminariile Euro 2008. „As fi vrut sa fie stadionul plin. Dar ma asteptam la asta. Cand Steaua joaca cu Lyon, sigur ca Belarus, si datorita mediei, este perceputa ca o echipa foarte slaba si atunci, probabil, spectatorul nu mai vine pe stadion. Belarus nu se compara de exemplu cu Armenia sau Luxemburg. Este cam de aceeasi valoare cu Albania, dar parca putin mai valoroasa.”
„Maine nu ne dorim decat cele 3 puncte in joc. Restul si altceva nu ne intereseaza. Sper sa avem un joc reusit si un rezultat pe masura”, a adaugat selectionerul, dupa ultimul antrenament.
Piturca nu crede ca jucatorii ar trebuie sa fie obositi pentru ca joaca un meci la 3 zile, in campionat, Liga Campionilor sau Cupa UEFA si la nationala. „Este o problema de obisnuinta. Daca vor juca in acelasi ritm un an, doi, nu va mai fi nici un fel de problema. E placut pentru un jucator sa aiba meciuri din 3 in 3 zile, decat sa aiba 7 zile de pregatire. E mai usor. Cred ca le face placere jucatorilor. Se plang mai mult antrenorii si conducatorii.”
Meciul Romania-Belarus, din grupa G a preliminariilor Campionatului European din 2008, se va disputa azi, de la ora 20.15, pe stadionul „Steaua” si va fi condus de o brigada de arbitri din Spania, avandu-l la centru pe Alberto Undiano Mallenco. Partida va fi transmisa in direct de TVR 1.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă