5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn lucru bun: instituţiile rezistă asaltului USL

Un lucru bun: instituţiile rezistă asaltului USL

Aceasta este normalitatea pe care o căutăm de atâta timp în România: instituţii care funcţionează corect, pentru că oamenii care le compun aşază Constituţia şi legile mai presus de interesele politice ale celor care i-au trimis acolo.

Săptămâna trecută, Curtea Cons­titu­ţio­na­lă a invalidat legea adoptată în „marţea neagră“ care le asigura impunitate par­la­mentarilor corupţi şi care dezincrimina con­flictul de interese – din calculele DNA şi ANI, cam 10% dintre parlamentarii de azi beneficiau direct de aceste modificări. O lege scandaloasă făcută de ei pen­­tru ei.

O perfectă ilus­trare a conceptului de lege cu dedicaţie, care ne-a atras încă o dată blamul par­tenerilor străini şi care a încins spiritele la Bu­cu­reşti. Vă amintiţi, desigur, cu câtă în­crân­cenare a apărat USL până în pânzele albe aceste modificări, încercând să convingă o ţară întreagă că albul e negru şi negrul alb, că parlamentul a făcut un lucru bun acordându-şi imunitate totală şi că de vină pentru toate relele care se abat peste ţară sunt cei care îndrăznesc să critice aceste măsuri. Curtea Constituţională, în unanimitate, a declarat legea necons­titu­ţională, răspunzând unei sesizări for­mu­late de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Unanimitatea aceasta arată că nu se poate face chiar orice într-un stat de drept. Că avem anticorpi care să se lupte cu răul, că avem instituţii şi oameni care nu se mai tem să-şi facă treaba şi să anuleze abu­zurile. Nu e deloc întâmplător că 92 de ju­decători de la ÎCCJ au atacat legea din „marţea neagră“ la CCR: ei au văzut pră­pastia spre care se îndrepta România dacă această lege ar fi intrat în vigoare şi au înţeles că toată munca organelor judiciare ar fi fost anulată peste noa­p­te. Că îm­bogăţiţii tranziţiei ar fi scă­pat de puşcărie, că am fi avut iarăşi în Ro­mâ­nia do­uă categorii de ce­tă­ţeni: unii deasupra legii şi alţii obişnuiţi. CCR a re­sta­bilit normalitatea, amin­tind par­lamentului că Ro­mânia e un stat de drept în care Constituţia şi legile trebuie respectate de către toţi, că obligaţiile pe care România şi le-a asumat pe plan internaţional prin apar­te­nenţa la comunitatea statelor ci­vi­lizate tre­buie respectate în plan intern şi că ce­tă­ţenii sunt egali în faţa legii.

Citeşte continuarea textului pe Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă