21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn jurnalist a fost condamnat pentru că a încercat să justifice deportările...

Un jurnalist a fost condamnat pentru că a încercat să justifice deportările lui Stalin

Jurnalistul leton Ruslan Efimov a fost condamnat la 60 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru că a încercat să justifice deportările făcute de Stalin în 1941 din ţările baltice, relatează NewsIn.

Ziaristul în vârstă de 35 de ani a pledat vinovat pentru că a încercat „să justifice genocidul şi crimele împotriva umanităţii”, după ce a afirmat într-un articol publicat în iunie 2010 că deportările au fost „o demonstraţie a umanismului excesiv al Uniunii Sovietice”.

Efimov mai spunea în articolul său că Uniunea Sovietică a fost prea blândă şi lipsită de constanţă atunci când a întreprins deportările în masă din Letonia, Estonia şi Lituania, între 1941 şi 1949.

La 14 iulie 1941 circa 40.000 de oameni au fost deportaţi în regiuni îndepărtate ale Uniunii Sovietice. În 1949 autorităţile sovietice au oprit Operaţiunea Priboi – cum fusese ea denumită, pentru a fi deghizată în „manevre militare” – în care circa 95.000 de letoni, estoni şi lituanieni au fost deportaţi pe motiv că sunt „naţionalişti burghezi”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă