19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn incendiu puternic a afectat chiliile unei mănăstiri din Vrancea

Un incendiu puternic a afectat chiliile unei mănăstiri din Vrancea

Un incendiu puternic a cuprins, în noaptea de luni spre marţi, chiliile din incinta mănăstirii Vărzăreşti din comuna vrânceană Urecheşti, informează Mediafax.

Intervenţia de stingere a incendiului a fost extrem de dificilă din cauză că încăperile erau confecţionate din lemn.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, Cristina Duţă, incendiul la mănăstirea Vărzăreşti a fost semnalat la 112 luni, în jurul orei 22.30. Trei echipaje de pompieri cu trei autospeciale au fost mobilizate pentru stingerea incendiului, alături de pompieri intervenind şi pompieri voluntari şi localnici.

Misiunea de stingere a focului care a izbucnit la una dintre chilii şi s-a extins rapid la celelalte încăperi ale măicuţelor a fost extrem de dificilă din cauza lemnului din care erau confecţionate aşezămintele.

„La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat, cu violenţă, la acoperişul unei construcţii care adăpostea 12 chilii, construit din lemn cu învelitoare din tablă, cât şi la partea mansardată a imobilului, confecţionată din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi. Intervenţia pentru stingerea incendiului a prezentat un grad ridicat de dificultate, având în vedere cantitatea mare de materiale combustibile din alcătuirea obiectivului afectat, toată partea mansardată a construcţiei fiind confecţionată din lemn. De asemenea, suprafaţa mare cuprinsă de incendiu şi construcţiile amplasate în apropiere care trebuia să fie protejate permanent au îngreunat intervenţia, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Duţă.

Intervenţia de stingere a incendiului a fost cu atât mai dificilă cu cât în apropierea chiliilor se afla biserica din incinta mănăstirii, care este declarată monument istoric.

„S-a acţionat atât pentru localizarea şi lichidarea incendiului, cât şi pentru protecţia construcţiilor învecinate. În apropierea chiliilor cuprinse de flăcări erau amplasate biserica, clopotniţa, o clădire în construcţie şi alte anexe gospodăreşti. Datorită intervenţiei pompierilor, s-a împiedicat propagarea incendiului la întreaga aşezare monahală”, a adăugat Duţă.

Incendiul a fost stins după circa cinci ore de la sosirea pompierilor, marţi dimineaţă, în jurul orei 4.00 – 5.00. Flăcările au distrus acoperişul şi mansarda clădirii, pe o suprafaţă de circa 250 de metri pătraţi, obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, bunuri electrocasnice şi actele de identitate a cinci măicuţe.

Nu s-au înregistrat victime în urma incendiului întruct în momentul izbucnirii flăcărilor în clădire nu se afla nimeni.

Potrivit reprezentanţilor ISU Vrancea, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de o o candelă aprinsă, valoarea pagubelor urmând să fie stabilită în cursul zilei de marţi.

Mănăstirea Vărzăreşti, din judeţul Vrancea, este monument istoric, fiind întemeiată în timpul domniei lui Matei Basarab, în urma păcii care a pus capăt războaielor dintre el şi domnul Moldovei, Vasile Lupu. În anul 1959, mănăstirea a fost desfiinţată şi trecută în proprietatea C.A.P. Urecheşti, dar după 1990, a fost reînfiinţată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă