25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn grup de preoti rusi a trecut la Biserica Ortodoxa Romana

Un grup de preoti rusi a trecut la Biserica Ortodoxa Romana

Sunt cunoscute conditiile extrem de dificile ale infiintarii Mitropoliei Basarabiei in anul 1992, fiind nevoie de o decizie a CEDO pentru recunoasterea acesteia de guvernul moldovenesc. Pe acest fundal s-au intensificat in ultimul timp actiunile de trecere a unor comunitati de credinciosi de la o biserica la alta. Fenomenul se produce atat in Federatia Rusa, cat si in Republica Moldova si Romania. Comentatorii avizati considera aceste evenimente ca facand parte din razboiul nedeclarat al serviciilor secrete, care nu puteau neglija vectorul religios in expansiunea intereselor lor.

„Filiale” BOR spre Muntii Urali

Tensiunea a inceput pe 28 februarie 2006, cand Mitropolia Basarabiei a deschis un protopopiat la Ceboksari, capitala Republicii Autonome Ciuvase, in Federatia Rusa. Ceboksari se afla langa orasul Kazan, la 650 km est de Moscova. Practic, preotul Andrei Berman, paroh al bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a adunat in jurul sau cativa preoti rusi si a provocat o ruptura de Patriarhia Moscovei si de autoritatea Patriarhului Alexei al II-lea. El a protestat astfel, vehement, impotriva revitalizarii in zona a unor practici anticrestine prin restaurarea unor obiceiuri animiste traditionale – idolatrie, credinta in spiritele animalelor – ale poporului ciuvas.
Fenomenul a fost stimulat de episcopia rusa ierarhic superioara si de politicienii din administratia publica locala care au exploatat fenomenul in spirit electoral. Ca urmare a neintelegerilor initiale, preotul Andrei Berman i-a trimis o scrisoare Patriarhului Alexei al II-lea in care a denuntat atitudinea mitropolitului Barnaba, seful sau ierarhic, dar drept raspuns i s-a interzis sa mai slujeasca.Decretul de formare a noii dioceze, unitate administrativ-canonica, a fost semnat de Mitropolitul Petru al Basarabiei, aflat sub jurisdictia Patriarhiei de la Bucuresti. Decretul a fost publicat pe site-ul rus PortalCredo.

Reactii la Bucuresti si la Chisinau

Contactat de redactia Romaniei Libere, consilierul Eugeniu Rogotti, de la Relatii externe bisericesti si specialistul de limba rusa al BOR, ne-a explicat ca „in Rusia exista numeroase factiuni ortodoxe aflate in conflict deschis cu Patriarhia Moscovei si sunt dornice de legi-timitate.
Ei cauta obladuire canonica prin tot felul de subterfugii. Situatia e, oricum, complicata, dar la noi, la Bucuresti, nu se iau in seama asemenea acte, pentru ca nu au legatura cu biserica canonica”.
Contactat, la randul sau, IPS Petru, mitropolit al Basarabiei, nu a dorit sa comenteze evenimentul, fara sa nege insa autenticitatea actului de numire: „Va recomand sa-l contactati dumneavoastra pe acel preot, el stie, pe mine va rog sa ma lasati in pace!”.

Balanta celor doua mitropolii din R. Moldova

Mitropolia Basarabiei: mitropolit – Petru Padurar, 8 protopopiate, 76 de parohii cu 98 de preoti, 30 de manastiri, un seminar teologic, un organ de presa periodic, „Misionarul”.
Mitropolia Moldovei: mitropolit – Vladimir Cantarean (rusofil), 1025 de parohii, 30 de manastiri, 7 seminarii teologice si o Academie teologica.

Practicile animiste si Crestinismul

Termenul de „animism” il introduce englezul E.B. Tylor, in cartea sa „Cultura primitiva”. Animismul consta in insufletirea lumii cu ajutorul spiritelor, fiind o forma primitiva de religie. Totul este cauzat de spirite sau demoni buni ori rai. Crestinismul se opune animismului pentru ca, in conformitate cu dogma crestina unanim acceptata astazi, universul cunoscut sta sub semnul Sfintei Treimi creatoare, Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Carol Harsan

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă