20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn general KGB provoacă tensiuni între Viena şi Vilnius

Un general KGB provoacă tensiuni între Viena şi Vilnius

Scandalul care ar putea avea urmări serioase pentru armonia internă a Uniunii Europene a izbucnit vineri seară, când autorităţile austriece l-au eliberat pe fostul general KGB Mihail Golovatov, deşi Lituania ceruse extrădarea acestuia. Golovatov este acuzat de a fi condus unitatea Alpha din cadrul KGBului, care a luat parte la represiunile sângeroase din 13 ianuarie 1991, când forţe de ordine sovietice, aparţinând atât armatei cât şi serviciilor secrete, au încercat să reinstaureze Constituţia Uniunii Sovietice în Lituania.

Golovatov a fost eliberat la mai puţin de 24 de ore după arestul care avusese loc în baza unui mandat de arestare european, emis de procuratura lituaniană. Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Justiţiei de la Viena, mandatul nu conţinea detalii despre crimele împotriva umanităţii de care era acuzat Golovatov. Cotidianul austriac Der Standard relatează că autorităţile de la Viena au contactat atât procuratura de la Vilnius cât şi Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară, Eurojust, cerând informaţii suplimentare – însă oficialii lituanieni ar fi răspuns că se lucrează încă la traducerea  rechizitoriului lui Golovatov, fără să transmită informaţiile cerute.

Şoc şi furie în Lituania

Luni, ministrul de Externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, a lansat un atac furios la adresa autorităţilor de la Viena: „imaginaţi-vă că Ratko Mladic nu ar fi fost extrădat către Curtea Penală Internaţională de la Haga în urma unei decizii al unui stat membru UE. Ar fi posibil aşa ceva?”, a declarat Azubalis pentru siteul euobserver.com. Conform ministrului lituanian, omologul său austriac, Michael Spindelegger, i-ar fi promis că „procurorii vor aştepta informaţiile din Lituania, însă Golovatov a fost eliberat în mai puţin de 24 de ore – o încălcare gravă a legislaţiilor UE şi austriece, pentru că suspectul ar fi putut fi reţinut 48 de ore”.

Azubalis a adăugat că la Vilnius se discută toate posibilităţile de acţiune împotriva Austriei – inclusiv chemarea în justiţie a celor care au autorizat eliberarea lui Golovatov. Totodată, Lituania şi-a chemat ambasadorul de la Viena pentru consultaţii.

De cealaltă parte, Spindelegger a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă că „nu există nici un motiv pentru a crede că autorităţile austriece a făcut o greşeală”; ministrul a mai adăugat că Golovatov „nu a fost arestat pentru că au trecut două termene date, fără să fi primit detalii concrete care să incrimineze persoana acuzată”. Spindelegger a afirmat că, deşi îi este clar că pentru Lituania Golovatov simbolizează „o rană veche”, justiţia ţării sale „este independentă, şi politicienii nu ar trebui să se pună mai presus de ea”.

Austria, acuzată că ar servi intereselor Rusiei

Ministrul de Justiţie al Lituaniei, Remigijus Simasius, a criticat şi el eliberarea lui Golovatov, declarând că „a fost o decizie politică influenţată de Rusia”. Cuvinte mai grele a ales Emanuelis Zingeris, şeful comisiei pentru politică externă a parlamentului de la Vilnius, care a numit decizia autorităţilor austriece „un scuipat în faţa Lituaniei – dar şi a Europei”. Mai mulţi oficiali letoni s-au alăturat poziţiei vecinilor lor – iar în faţa ambasadei Austriei de la Vilnius au avut loc manifestaţii în care guvernul austriac era acuzat că ar servi cauza lui Putin.

Atât Spindelegger cât şi ambasadorul Rusiei la Viena au negat că Moscova ar fi încercat să influenţeze decizia Austriei – însă într-un articol din ziarul rusesc Kommersant este citată o sursă din ministerul de Externe de la Moscova, conform căreia  au existat demersuri ale ministerului şi ale ambasadei de la Viena, în urma cărora „partenerii de discuţie austrieci au tras concluziile lor”.

Ministerul de Externe al Austriei atrage însă atenţia asupra unui fapt ignorat de către lituanieni: din octombrie 2010, de când a fost emis mandatul european de arestare pe numele lui Golovatov, acesta a călătorit de opt ori nestingherit în Uniunea Europeană – vizitând Cipru, Finlanda şi Cehia, şi este puţin probabil că influenţa Moscovei a făcut ca acesta să nu fi fost reţinut în niciunul dintre aceste state.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă