20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn francez si doi americani, Premiul Nobel pentru Chimie

Un francez si doi americani, Premiul Nobel pentru Chimie

Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2005 a fost decernat ieri la Stockholm savantului francez Yves Chauvin, precum si cercetatorilor americani Robert H. Grubbs si Richard R. Schrock pentru contributia lor adusa dezvoltarii unor noi catalizatori chimici. Academia Regala de Stiinte din Suedia si-a motivat decizia prin contributia celor trei chimisti adusa „dezvoltarii metatezei in cadrul sintezei organice”, procedeu de importanta majora in special pentru industria farmaceutica.
Yves Chauvin, 75 de ani, este director al Institut Francais du Petrol din Rueil-Malmaison; Robert Grubbs, 63 de ani, este profesor la Institutul pentru Tehnologie din California, iar Richard Schrock este profesor la Institutul pentru Tehnologie din Massachussets.
Nobelul pentru Chimie este cel de-al treilea premiu decernat de Academia Regala de Stiinte din Suedia in cursul acestei saptamani, fiind dotat cu zece milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Fondatorul premiilor, Alfred Nobel (1833-1896), la randul sau cercetator chimist, dar si industrias, a stabilit testamentar ca cinci premii diferite sa recompenseze an de an eforturile unor personalitati „care in decursului anului trecut au contribuit meritoriu si in folosul maxim al omenirii”.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă