11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost consilier politic al lui Hollande, anchetat pentru conflict de interese

Un fost consilier politic al lui Hollande, anchetat pentru conflict de interese

Parchetul financiar din Franţa a deschis, vineri, o anchetă preliminară vizând un fost consilier politic al lui Hollande, Aquilino Morelle, pentru legăturile acestuia cu laboratoare farmaceutice, au anunţat marţi surse apropiate anchetei, citate de AFP, potrivit Mediafax.

Înalta autoritate pentru transparenţa vieţii publice, de asemenea, a anunţat că va iniţia "un studiu mai aprofundat al situaţiei" lui Morelle.

Morelle, care şi-a anunţat demisia vineri, este acuzat de conflict de interese şi de faptul că are un stil de viaţă "somptuos".

Potrivit unui articol publicat joi pe site-ul de ştiri Mediapart, Aquilino Morelle a încasat în 2007 suma de 12.500 de euro în calitate de consilier al unui laborator danez, Lundbeck, perioadă în care făcea parte dintr-un organism interministerial însărcinat cu controlul industriei farmaceutice.

Acest organism, Inspecţia Generală a Afacerilor Sociale (IGAS), a dat asigurări vineri că nu l-a autorizat pe Aquilino Morelle să lucreze în domeniul industriei farmaceutice.

Morelle insistă totuşi că nu a "comis nicio greşeală. Nu am fost niciodată în situaţia unui conflict de interese". El a afirmat că renunţă la funcţia pe care o deţine la Palatul Elysée, pentru "a fi pe deplin liber să răspundă atacurilor".

Fostul consilier, care era totodată şeful pentru comunicare al preşedinţiei, a declarat vineri că a luat decizia "pentru a nu afecta acţiunea preşedintelui Republicii, Guvernului şi majorităţii, într-un moment deosebit de dificil în viaţa ţării".

Scandalul a izbucnit în contextul în care Executivul socialist, slăbit în urma unei derute a stângii în alegerile municipale, în martie, tocmai a anunţat măsuri de austeritate în vederea redresării finanţelor publice franceze.

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...
Ultima oră
Pe aceeași temă