12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialUn fascinant volum de calatorie

Un fascinant volum de calatorie

Azi nu se mai aude ca odinioara “calatorului ii sade bine cu drumul”, din moment ce calatoriile actuale sunt din ce in ce mai numeroase, deplasarile peste hotare avand destinatii cat se poate de bine fixate. Cine mai calatoreste azi cu automobilul, cu autobuzul, cu trenul nepasator fata de placere si bucurie? Pentru unii “a calatori” inseamna azi un vis devenit realitate, pentru ca la intoarcerea acasa totul sa se transforme in cealalta fata a lui, a visului si frumosului?
Nu fac altceva decat sa descopar intr-o carticica recent publicata sub titlul “Fascinatia calatoriei”, semnata de Maria-Mariana Cenda si Ioan-Nicolae Cenda. Cei doi autori sunt excelenti dascali intr-o scoala din Oravita si, totodata, initiatori insufletiti de excursii scolare atat in tara, cat si peste hotare. Ei fac aceasta in scop educativ si invatatura si intr-un context al cunoasterii de sine.
Revenind la autorii cartii de turism, vom fi atenti si la detaliul in care ei, ca parinti, anunta inca din prefata ca isi datoreaza calatoria in Franta fiului Dan-Mihai, “care dupa terminarea studiilor la Universitatea din Grenoble a avut sansa sa lucreze in cercetare, la unul dintre cele mai mari centre din domeniul fizicii: Institutul “Xenox”. Auspicii familiale pentru care sufletul omenesc reactioneaza cu totul exceptional, parcurgand Franta si situand aceasta deschidere fericita in capitole de carte, de toata frumusetea si interesul: “Parisul in doua nopti si doua zile”, “Insemnari despre librariile franceze”, “La Sassenage legendele se topesc in istorie” sau “O mostenire din lumea romana”.
Asadar, cartea celor doi autori banateni mai cuprinde atatea si atatea capitole interesante in sensul curiozitatii si a dorului de a trece pe acolo, de a mai sta putin, de a-ti mai aduce aminte. Este, deci, un moment bine ales pentru a vedea, a privi, a intelege si a capata constiinta ca nu te-ai miscat fara sens de acasa in lumea cea larga. E necesar sa subliniem acestea, avand in vedere un alt titlu de capitol, care nu numai ca ne opreste in loc, ci ne si trezeste interesul: “O romanca in inima Alpilor, patriotismul de fapte”.
Prezentarea sotilor Gondran si Barbuceanu-Gondran prilejuieste calatorilor cunostinta cu o femeie inimoasa, sentimentala si apriga in faptele sale, un exemplu stralucit de fapta romaneasca si la atata departare de tara. Doamna Barbuceanu-Gondran a creat la Grenoble, fara vreun ajutor de acasa sau din alta parte, o institutie intitulata solemn “Casa Romanilor – Centrul Cultural Romanesc”, cu mii de carti de literatura, de stiinta, albume, reviste, pliante turistice si un album “Fascinanta si eterna Romanie”.

Cele mai citite

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...
Ultima oră
Pe aceeași temă