21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn deputat acuzat că a dat o lovitură de 3 milioane de...

Un deputat acuzat că a dat o lovitură de 3 milioane de euro, vânat de cămătari pentru 40.000 de euro

Deputatul PSD Ion Dumitru şi fiul său, Dragoş, au plătit uaproximativ un milion de euro în ultimii doi ani nei grupări de cămătari care îi ameninţa şi şantaja. „Şi tu, şi tatăl tău veţi dispărea ca Elodia!”, era una din ameninţările grupării, din care făcea parte şi un agent al Poliţiei Capitalei, potrivit ProTV.

Totul a început cu un împrumut de 40.000 de euro luat de Dragoş Dumitru de la cămătari în 2009, când firma sa de construcţii trecea prin dificultăţi financiare. Fiul deputatului a făcut greşeala să garanteze împrumutul cu o filă CEC în alb.

Liderul grupării l-a obligat apoi pe Dragoş Dumitru să-i plătească lunar o dobândă de 30% pentru cei 40.000 de euro, ameninţându-l că altfel va completa fila cec cu o sumă uriaşă, cu care să-i golească apoi toate conturile. După ce l-au lăsat fără bani, l-au făcut pe fiul deputatului să le dea trei maşini de lux. Au trecut apoi la deptuatul Ion Dumitru şi i-au cerut bani ameninţându-l că , în orice moment, membrii clanurilor Ghenosu şi Generalul le-ar putea da foc la casă, dacă nu continuă să le dea bani.

Parlamentarul le-a dat cămătarilor mai multe sume de bani, chiar şi un cec de 100.000 de euro. În toată această perioadă, familia Dumitru a dat cămătarilor aproximativ un milion de euro, potrivit procurorilor DIICOT. Cei opt membri ai grupării au fost arestaţi preventiv. Ei sunt acuzaţi de crimă organizată şi şantaj.

Ion Dumitru, acuzat de corupţie

Deputatul Ion Dumitru, fost director la Romsilva, a fost acuzat, la rândul său, de corupţie, în cazul unor achiziţii supraevaluate care au prejudiciat statul cu trei milioane de euro. El a fost achitat, însă, anul acesta, de Curtea Supremă.

Potrivit procurorilor DNA, care l-au trimis în judecată pe deputat, în perioada august – decembrie 2004, comisia de licitaţie numită de Ion Dumitru, cu susţinerea şi implicarea acestuia, a atribuit opt contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 116 miliarde lei vechi, unui număr de patru firme controlate de omul de afaceri Alfred Florea (SC Alca Hunting Com SRL, SC Romarmy SRL, SC Express Trading SRL, SC Romtextil Com SRL) în condiţiile în care respectivele societăţi achiziţionaseră bunurile care făceau obiectul contractului cu numai 16 miliarde de lei vechi. Contractele constau în furnizare de produse cum ar fi armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare. Astfel, Romsilva a ajuns să cumpere un tanc pentru pădurari, la suprapreţ.

Ace de cravată cu adaos de 20.000 la sută

Pentru unele bunuri s-ar fi ajuns la practicarea unor adaosuri comerciale de aproape 20.000 la sută, cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul achiziţionării unor ace de cravată. A reieşit, de asemenea, că ar fi fost achiziţionată muniţie pentru care în România nu există armament.

Prejudiciul adus Regiei Romsilva a fost estimat de DNA la peste 100 de miliarde de lei – aproximativ 3.000.000 de euro – constând în bunuri care fie nu erau necesare, fie erau supraevaluate.

Deputatul PSD, Ion Dumitru mai este acuzat într-un dosar de săvârşirea, alături de alte persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţionarea supraevaluată a unui tanc.

Judecătorii de la instanţa supemă l-au achitat în baza unei expertize contabile care a combătut evaluările din raportul specialistului DNA referitoare la necesitatea de achiziţie a unor bunuri sau la preţurile mult ridicate peste media pieţei de consum a altora. Potrivit expertizei, bunurile achiziţionate de Romsilva au fost necesare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă