21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn copil de 11 ani din Dâmbovița, găsit spânzurat în podul casei....

Un copil de 11 ani din Dâmbovița, găsit spânzurat în podul casei. El le spunea colegilor de la școală că joacă „Balena Albastră”. Președintele CJ Dâmbovița solicită Inspectoratului Școlar Județean să ia măsuri de informare și prevenire

UPDATE 13.00: Autoritățile din Dâmbovița spun că Inspectoratul Școlar Județean ar trebui să se implice ca părinții să conștientizeze pericolele la care sunt expuși copiii care au acces la Internet, ca urmare a sinuciderii unui copil de 11 ani, informează Agerpres.

„Există indicii, din ce am discutat cu organele de Poliție, temeinice că respectivul copil ar fi accesat acel joc care se numește <<Balena Albastră>>. Eu solicit public Inspectoratului Școlar Județean să intensifice activitatea de conștientizare a părinților asupra efectelor negative a unor astfel de preocupări și, pe de altă parte, să facă un program de consiliere sau de aducere la cunoștința părinților a acestor lucruri'', a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, Alexandru Oprea.

Acesta spune că subiectul trebuie abordat cu profesionalism, astfel încât prea multă publicitate să nu dăuneze. „Mai fac un apel la cabinetele de consiliere psihologică din școli și o să solicit și în scris domnului inspector general școlar să se implice, dar cu profesionalismul de rigoare. Pentru că, nu știu, așa, dacă facem o anume publicitate, să nu creăm curiozități în situația în care sunt adolescenți la 13, 14 ani, copilul de ieri avea 11 ani, la care caracterul este în formare, au o afectivitate crescută, simt nevoia de un alt gen de discuție între părinte și copil. Cred că trebuie tras un semnal de alarmă, dar în mod responsabil pe ceea ce înseamnă această situație'', a mai spus președintele CJ Dâmbovița.


 

Un copil de 11 ani din localitatea dâmbovițeană Cazaci, care s-a sinucis, luni, le-ar fi spus colegilor de la școală că joacă „Balena Albastră”, informează polițiștii care au efectuat cercetări în acest caz, citați de Agerpres.

Ca urmare a decesului, poliția a ridicat telefoanele și calculatorul copilului pentru a efectua o expertiză. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculaie, din verificări s-a stabilit că elevul le spunea colegilor că juca un anumit joc.

Din verificări s-a stabilit că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că juca un anumit joc. Nu avem certitudinea că jocul a fost cauza care a dus la deces. Au fost ridicate cele două telefoane și calculatorul pe care copilul le folosea și urmează să se efectueze expertizele necesare. Părinții au declarat că nu știau că băiatul juca jocul respectiv", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculaie, pentru Agerpres.


Citește și:  Fenomenul „Balena Albastră”. Sfaturile specialiștilor pentru părinții care vor să-și protejeze copiii de pericolele de pe rețelele de socializare 

A-i proteja pe copii de pericolele din mediul virtual reprezintă o adevărată provocare pentru părinți. Cea mai recentă amenințare la siguranța tinerilor, care a ajuns în atenția presei, este reprezentată de jocul online „Balena Albastră”.


Copilul de 11 ani a fost găsit luni, de către sora lui, spânzurat în podul casei.

„În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că acesta obișnuia să acceseze internetul și povestea adesea despre un joc virtual. Cadavrul a fost preluat de Serviciul Județean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului", a precizat IPJ Dâmbovița.

„Balena Albastră”, jocul morții

Jocul rusesc „Balena Albastră" circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode", „călăuză” sau „mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.


 Citește și: FOTO + VIDEO. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”. Creatorul jocului, declarație șocantă despre tinerii care se sinucid: Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală. Jucătorii sunt amenințați de mentori să nu părăsească jocul: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. În Rusia, însă, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Jocul online „Balena Albastră” ar fi determinat peste 130 de adolescenţi să se sinucidă. În urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit, după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire.


Citește și:  Gestul elevilor ieșeni, care au ajuns la spital după ce au fost găsiți asfixiați, nu se regăsește între probele provocării „Balena Albastră”. Indicii care ar trebui să le dea părinților un semnal de alarmă: răni pe corp, tăceri prelungite și trezitul repetat la ora 04.20 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. Ulterior, însă, informația a fost infirmată de poliție. În Rusia, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă