25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn congresman american acuză Pentagonul de manipulare din cauza unui film

Un congresman american acuză Pentagonul de manipulare din cauza unui film

Preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Peter King, a anunţat miercuri că a cerut o anchetă privind colaborarea Pentagonului la un proiect de film la Hollywood, privind raidul în care a fost ucis Osama ben Laden, relatează Mediafax.

Bazându-se pe un articol din New York Times, congresmanul afirmă într-un comunicat că societatea de producţie „Sony Pictures Entertainment şi regizoarea Kathryn Bigelow au primit un acces la cel mai înalt nivel la misiunea cea mai secretă din istorie, pentru a produce un film despre operaţiune”.

„Filmul ar urma să apară în octombrie anul viitor, chiar cu o lună înaintea alegerilor din noiembrie 2012”, denunţă congresmanul, care consideră că aceasta este o modalitate prin care Casa Albă ajută campania lui Barack Obama şi cere o anchetă a Pentagonului.

„Cer, prin urmare, o anchetă şi o prezentare a elementelor clasificate din partea inspectorilor generali ai Departamentului Apărării şi CIA”, scrie Peter King, potrivit căruia datoria administraţiei este de a informa Congresul.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a respins criticile congresmanului. „Noi nu vorbim despre informaţii clasificate şi mi-aş fi dorit, în condiţiile în care ne confruntăm în continuare cu ameninţarea teroristă, ca în Comisia pentru Securitate Internă a Camerei să fie subiecte mai importante de gestionat decât să se discute despre un film”, a precizat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul David Lapan, a confirmat pentru AFP că Departamentul Apărării acordă „asistenţă” pentru elaborarea scenariului, o „practică curentă” faţă de regizorii de film recunoscuţi.

Kathryn Bigelow a regizat filmul The Hurt Locker, care realizează portretul unui genist american în timpul conflictului din Irak. Ea a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor în 2010.

Liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis în cursul unei operaţiuni a forţelor speciale americane la 2 mai, în timp ce se afla la reşedinţa sa din Abbottabad.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă