9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialUn colt de mare in inima muntilor

Un colt de mare in inima muntilor

» Cei care, din diferite motive, nu pot ajunge in aceasta perioada pe litoralul Marii Negre au la indemana unul dintre cele mai importante parcuri de distractii din tara: strandul Municipal Piatra Neamt. Numita Peste Vale, zona unde este amplasat strandul este marginita de raul Bistrita inspre oras si de Muntele Cernegura in partea opusa, cu padurea parca prelungindu-se dupa gardul care imprejmuieste strandul si amenajarile lui.

Transformarea unui simplu strand de munte in cel mai important punct de atractie pentru locuitori, dar si pentru vizitatori din judetele Suceava, Bacau si chiar Iasi sau oricare alta zona a tarii a fost facuta printr-un proiect finantat din fonduri PHARE si ale administratiei publice locale, in valoare de peste patru milioane de euro. Proiectul a fost demarat de fostul primar al orasului Piatra Neamt. Ion Rotaru si a fost finalizat de actuala administratie. strandul are doua bazine descoperite, casute din lemn pentru cazare, mai multe terase, oferta de servicii fiind acum foarte diversificata. "Investitia de peste patru milioane de euro, derulata de Primaria Piatra Neamt in cadrul proiectului privind modernizarea strandului Municipal, a reusit sa transforme strandul Tineretului in unul dintre cele mai atractive locuri de petrecere a timpului liber din aceasta zona a tarii. strandul dispune de spatii de cazare, bazine de inot, spatii de joaca pentru copii si terase. Locuitorii municipiului Piatra Neamt si vizitatorii se pot bucura acum in strandul Tineretului de terenuri de tenis, fotbal, baschet sau volei. Municipalitatea pietreana i-a avut in vedere si pe amatorii de sporturi moderne.

 

In acest sens, a fost amenajata in cadrul strandului Tineretului o zona de plimbari pe role si skateboard. Pentru valorificarea zonei si in timpul iernii, a fost amenajat si un patinoar artificial dotat cu instalatie de nocturna. In timpul verii, pe locul patinoarului sunt gazduite diferite manifestari sau este folosit pentru practicarea voleiului pe nisip", ne-a spus Nicoleta Husaru, sefa Biroului Relatii cu Publicul din cadrul Primariei Piatra Neamt. Nu a fost neglijat nici vechiul obicei al iesitului la gratar pe strand. Amenajari oferite spre inchiriere fac acum ca gatitul la gratar sa para o ocupatie mult mai serioasa. In strand se poate intra si cu masina. O bariera montata la singura intrare rutiera taxeaza insa cu ora sederea autoturismelor in perimetrul distractiilor. Mai exista o intrare, dar numai pietonala, caci este legata de o punte peste Bistrita, accesibila numai cu pasul. Turistii care vor sa se cazeze la casute au la dispozitie si alte atractii in zona. Chiar gard in gard cu strandul se afla Baza Hipica "Virgil Barbuceanu", unde se poate invata sau practica sportul ecvestru. Putin dupa Baza Hipica se afla hidrocentrala Batca Doamnei.

Drumetii pe munte si plimbari pe barajul-hidrocentrala
Pentru cine nu a vazut niciodata cum se pravale apa pentru a genera electricitate poate fi o experienta interesanta plimbarea pe barajul-hidrocentrala. Lacul de acumulare poate fi un bun prilej de pescuit, ca si cursul Bistritei din aval de hidrocentrala. Incepand din toamna si pana primavara tarziu, pe lacul de acumulare poposesc sau chiar ierneaza carduri de lebede si de diferite specii de rate. Din aceasta cauza, luciul de apa este protejat, fiind o rezervatie avi-faunistica. Pe un pisc cu picioarele in acest lac, de la care vine toponimul Batca Doamnei, se pot vedea cateva urme din ceea ce a fost odinioara cetatea dacica Petrodava. Daca aceste urme se rezuma doar la cateva pietre, privelistea deschisa – cu lacul jos si Ceahlaul la orizont, flancat de doua siruri de munti insotind cursul Bistritei – face sa merite cu prisosinta efortul de a urca pana in varf.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă