Astazi se implineste un an de la disparitia lui Octavian Paler. N-a fost uitat. Are un site de invidiat (www.octavianpaler.ro), bogat si adus la zi – chiar in aceasta saptamana fanii primesc carti semnate de Octavian Paler in schimbul unor randuri despre ce i-a invatat Octavian Paler pe fiecare. Cartile sale se citesc si se recitesc, alte reeditari urmeaza sa apara in librarii. Editura Polirom va lansa la Targul BOOKFEST din luna iunie doua reeditari ale volumelor "Un om norocos" si "Mitologii subiective". Daniel Cristea Enache, consilier editorial la Polirom, spune ca "Seria de autor Octavian Paler va cuprinde toate cartile lui Octavian Paler, in editii girate de editorul sau de-o viata, Georgeta Dimisianu, si prefatate de critici seriosi. Al treilea volum, unul de publicistica, apare la toamna".
Georgeta Dimisianu, care i-a publicat lui Octavian Paler majoritatea cartilor de dupa 1990, la Editura Albastros, reciteste acum pentru tipar romanul "Un om norocos". "Sunt aproape impresionata", a marturisit ieri pentru "Rl", "pentru ca acest roman care a aparut cu atata scandal in 1985 e premonitoriu. El a prevazut extraordinar vremurile de azi". Iesite cu scandal inainte de ‘89 sau fara, dupa, cartile lui Octavian Paler s-au vandut intotdeauna ca painea calda, iar scriitorul a avut nenumarati admiratori. "Explicatia e una singura", spune Georgeta Dimisianu, "oamenii se regaseau in ce scria, in felul cum scria. Ceea ce era impresionant nu era numai ce spunea, ci si calitatea stilului. El a fost printre putinii scriitori cu stil recognoscibil. Recunosteai imediat un text de-al lui, iar oamenii simt lucrul asta. Era un om foarte cultivat, avea tinuta intelectuala speciala". Georgeta Dimisianu crede ca generatiile viitoare il vor redescoperi pe Octavian Paler mai ales prin romanele sale.
Intre scriitorul, filosoful si publicistul Octavian Paler nu existau fracturi. "Fracturile erau de alta natura, de natura psihologica", sustine Georgeta Dimisianu, remarcand omogenitatea intelectuala si "gandirea foarte limpede", faptul ca "avea taria sa exprime ceea ce gandea". Spre deosebire de alti publicisti care nu erau si buni conferentiari, la conferintele lui Octavian Paler mergeau intotdeauna foarte multi oameni. Acestea, ca si aparitiile de pe micul ecran, erau urmarite de oameni pentru a invata ceva.
Octavian Paler n-a trait intr-un turn de fildes. Era mare amator de cinema. Ii placeau mai ales filmele care aveau o idee importanta – filmele rusesti, ale lui Andrei Tarkovski, de pilda – sau cele ale lui Ingmar Bergman si il prefera pe Antonioni lui Fellini.
Sambata, 10 mai, de la ora 11.00, la un an si trei zile de la plecarea sa, Octavian Paler va fi comemorat la mormantul sau din Cimitirul Sfanta Vineri.