17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUN ALTFEL DE CALENDAR

UN ALTFEL DE CALENDAR

6 decembrie 1973 – Gerald Ford depune juramantul in calitate de presedinte al SUA, in urma demisiei lui Richard Nixon. A fost singurul presedinte al Statelor Unite care nu a fost ales prin vot.
7 decembrie 1996 – Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI), organ specializat al ONU, a proclamat ziua de 7 decembrie ca Zi Internationala a Aviatiei Civile si a cerut guvernelor, organizatiilor nationale, regionale si internationale sa ia masurile necesare pentru sarbatorirea ei (rezolutia 51/33). Data de 7 decembrie nu a fost aleasa intamplator, ea marcand instituirea, la Montreal, a acestei organizatii (OACI).
8 decembrie 1945 – Mark Ethridge, editor la "Louisville Courier–Journal" si profesorul C.E.Block intocmesc, la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situatia politica din Romania si Bulgaria. Rapoartele, nepublicate in SUA, confirma ca la Bucuresti, guvernul era dominat de comunisti, contrar mentiunilor intelegerii de la Ialta.


9 decembrie 1993
– La Tiraspol se da sentinta asa-numitului "tribunal al poporului transnistrean" in procesul grupului de patrioti, "grupul Ilascu". Ilie Ilascu este condamnat la moarte, iar ceilalti membri la inchisoare intre 2 si 15 ani. Dupa noua ani de detentie si izolare, in mai 2001, Ilie Ilascu va fi eliberat din inchisoare.
10 decembrie 1948 – La aceasta data in lumea intreaga este sarbatorita Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Sarbatoarea a fost stabilita de catre Adunarea Generala ONU (organizatie infiintata la data de 26 iunie 1945) prin adoptarea la 10 Decembrie 1948, in cea de a IV-a Sesiune ordinara, a Rezolutiei 217 privind "Declaratia Universala a Drepturilor Omului", completata ulterior cu alte documente adoptate prin Rezolutii ONU.


11 decembrie  1993
– Moare Elvira Popescu (n. 10 mai 1896), actrita de teatru si film, stabilita in Franta din anul 1924. A jucat pe scena roluri special create pentru ea de ilustri oameni de teatru, intre care Jean Cocteau, Maurice Druon, Sacha Guitry. In 1989, presedintele Frantei, Francois Mitterand, i-a acordat titlul de Comandor al Legiunii de Onoare.
12 decembrie 1944 – Teatrul National din Bucuresti primeste lovitura de gratie prin dispunerea ca o parte din bunurile sale sa fie cedate Uniunii Sovietice in contul despagubirilor de razboi. Cele 41 de lazi ce contineau o mare parte a averii TNB (averea estimata, in 1941 era de bunuri mobile in valoare de 171 900 153 lei si bunuri imobile in valoare de 33 050 005 lei), la aceasta data, conform ordinului de transport, au luat calea URSS-ului, pe ruta Bucuresti-Kiev-Petrovka. 

Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă