12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUn aliat al preşedintelui din Kosovo, anchetat pentru favoritism politic

Un aliat al preşedintelui din Kosovo, anchetat pentru favoritism politic

Un aliat al preşedintelui kosovar Hashim Thaci este anchetat pentru că ar fi garantat slujbe în cadrul instituţiilor şi companiilor de stat în baza afilierii politice, a declarat procurorul general al statului Kosovo, citat de site-ul agenţiei Reuters si de Mediafax.

Investigarea lui Adem Grabovci se bazează pe probe ce includ înregistrări telefonice din cadrul unei operaţiuni anticorupţie derulate în anul 2011 de către poliţia Uniunii Europene, cunoscută drept EULEX.

Deşi EULEX nu a înaintat nici o acuzaţie împotriva acestuia, 1.200 de casete au fost divulgate de un portal de ştiri şi anchete jurnalistice.

Grabovci era pe atunci şeful facţiunii parlamentare a Partidului Democratic din Kosovo (PDK), pe atunci aflat sub conducerea lui Hashim Thaci, care a fost ales preşedinte în anul 2016.

"Din anul 2011, acesta (Grabovci) s-a folosit de poziţia şi autoritatea sa oficială pentru a-şi asigura influenţa şi puterea politică asupra deciziilor luate în cadrul agenţiilor guvernamentale kosovare şi întreprinderilor publice", a declarat procurorul general de stat.

Potrivit acestuia, Grabovci este anchetat pentru două capete de acuzare pentru angajarea unor persoane pe baza "afilierii politice"

În cadrul conversaţiilor telefonice, Grabovci poate fi auzit în timp ce oferă susţinătorilor partidului slujbe la companii finanţate de stat, precum căile ferate, curţi judiciare, universităţi, companii hidraulice, energetice şi de sănătate.

EULEX a fost instalat în Kosovo în anul 2008 pentru a ancheta cazuri de crimă de război, crimă organizată şi corupţie, care sunt considerate sensibile sau prea complexe de către sistemul judiciar kosovar.

Grabovci a demisionat de la conducerea grupului parlamentar PDK rămânând membru al Parlamentui şi partidului din care face parte.

Cele mai citite

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...
Ultima oră
Pe aceeași temă