19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUltimul omagiu adus lui Boris Eltin

Ultimul omagiu adus lui Boris Eltin

Seful statului rus, Vladimir Putin, si lideri straini, actuali si fosti, au asistat ieri la ceremonia inmormantarii primului presedinte rus, Boris Eltin, decedat luni in urma unui atac de cord.
Ziua de ieri a fost decretata zi de doliu national in Rusia, mii de cladiri arborand drapelul in berna. In cursul diminetii, rusii au continuat sa se reculeaga si sa aduca un ultim omagiu celui care a dat in 1991 lovitura de gratie URSS-ului si a deschis Rusia spre capitalism.
Corpul lui Boris Eltin a fost depus intr-un sicriu deschis, in Catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova. In mijlocul marmurei, mozaicurilor si suprafetelor aurite din acest edificiu imens, alb si cu cupolele aurite, patru garzi militare au vegheat continuu catafalcul acoperit cu matase alba si cu drapelul alb-albastru-rosu al Federatiei Ruse. Ieri, un important dispozitiv de politie a fost desfasurat in jurul catedralei. Edificiul, dinamitat de Stalin in 1931, a fost  reconstruit identic, in anii ’90, sub presedintia lui Eltin.
Putin, fostii presedinti americani George Bush-tatal si Bill Clinton si peste 20 de alti demnitari din diverse tari, intre care si fostul presedinte roman Emil Constantinescu, au asistat la slujba religioasa celebrata de trei mitropoliti. Este primul sef de stat onorat astfel de Biserica Ortodoxa de la revolutia bolsevica din 1917, care a instaurat statul ateu. Cortegiul funerar a insotit corpul lui Boris Eltin la cimitirul Manastirii Novodevici, unde a avut loc slujba inmormantarii, cimitir unde se odihnesc numeroase personalitati ale Rusiei.
Mormantul sau se afla alaturi de cel al generalului Alexandr Lebed, care l-a sustinut la 19 august 1991, in momentul loviturii de stat contra lui Gorbaciov.

Cele mai citite

VIDEO. Cornel Dinu a suferit o intervenție chirurgicală

Cornel Dinu, fostul mare jucător și antrenor al echipei Dinamo, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru coxartroză, o boală degenerativă a șoldului. https://www.youtube.com/shorts/HTEwbBulzpk Cornel Dinu...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Marcel Ciolacu: „Anul viitor vom putea cumpăra anvelope #produseînRomânia!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe Facebook că, începând de anul viitor, românii vor putea achiziționa anvelope fabricate în România, după inaugurarea noii fabrici...
Ultima oră
Pe aceeași temă