5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialUltima zi de migrație politică

Ultima zi de migrație politică

O ordonanță a Guvernului a permis primarilor ca timp de 45 de zile să opteze pentru formaţiunea politică unde doresc să activeze pentru restul mandatului pe care îl mai au de executat. Vineri este ultima zi în care aleșii locali pot să treacă dintr-un partid în altul.

Aproape 350 de aleși locali a pierdut Alianţa de Centru Dreapta, formată de PNL şi PDL, la finalul aplicarii ordonanţei care a dat liber migraţiei politice la nivelul administraţiei publice locale, informează Digi.24

 PSD deţine în judeţul Bistriţa-Năsăud, joi, cu o zi înaintea expirării termenului de 45 de zile, prevăzut de OUG 55/2014, în care aleşii locali îşi pot alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde funcţiile, 35 de primari, în timp ce PDL a pierdut jumătate din primari, iar PNL pe toţi, informează Mediafax.

Liberalii nu mai au nici un primar la Bistrița Năsăud, unde PSD a racolat 20 din cei 22 de edili care au părăsit ACL. În Maramureș, PNL aproape că a rămas fără niciun primar înainte de alegerile prezidențiale, iar pe raza județului Neamț, PSD a crescut de la 40 la la 66 de primari. În Iași, în jur de 70% din primarii județului sunt acum sub stindardul PSD.

Cinci primari, doi consilieri judeţeni şi 37 de consilieri locali s-au înscris în PSD Alba până joi, cu o zi înaintea expirării termenului de 45 de zile, prevăzut de OUG 55/2014, în care aleşii locali îşi pot alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde funcţiile.

În sud, în Prahova şi Argeş, dezertările primarilor PDL şi PNL au fost de ordinul zecilor. Judeţul Giurgiu deţine însă recordul în materie: 25 de primari din opoziţie au îmbogăţit zestrea PSD, ridicând-o la 38 de edili.

Situaţia cea mai inedită se înregistrează în Sibiu, acolo unde niciun edil din judeţ nu a profitat de textul ordonanţei pentru migra la un alt partid. În schimb, PSD a consemnat pierderi la Arad, Ilfov şi Hunedoara, acolo unde PNL şi PDL au înregimentat mai mulţi primari de comune, edilul din Deva şi un vicepreședinte de Consilui judeţean.

Şapte primari, între care cel din oraşul Luduş, Cristian Moldovan, patru viceprimari şi 42 de consilieri locali din judeţul Mureş au trecut la PSD, în timp ce un primar liberal dintr-o comună s-a declarat independent, până la expirarea termenului de aplicare a OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor.

 Doi primari, şase consilieri judeţeni şi 75 de consilieri locali s-au înscris în PNL Hunedoara în urma OUG 55, în timp ce PSD a reuşit să convingă un primar şi 45 de consilieri locali şi a pierdut unul dintre cei şase consilieri judeţeni, care a devenit independent.

 

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...

Economia României accelerează în T3, dar rămâne sub așteptări: PIB-ul crește cu 1,1%

Economia românească a înregistrat o creștere de 1,1% în trimestrul al treilea al anului 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS)....
Ultima oră
Pe aceeași temă