5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialUEFA a depus oficial plângere împotriva lui Spyros Marangos

UEFA a depus oficial plângere împotriva lui Spyros Marangos

UEFA a anunţat, sâmbătă, că a depus plângere în Elveţia şi Cipru împotriva fostului responsabil al Federaţiei Cipriote de Fotbal (CFA), Spyros Marangos, ca urmare a acuzaţiilor de corupţie formulate de acesta în privinţa atribuirii Euro-2012, scrie Mediafax.

Forul continental a depus o plângere similară şi în Cipru, aceasta fiindu-i înaintată procurorului general din această ţară.

UEFA a explicat că a fost nevoită să sesizeze justiţia pentru a verifica dacă afirmaţiile lui Marangos au fundament şi “pentru a proteja integritatea şi renumele forului european, care au fost serios afectate de aceste acuzaţii”.

UEFA anunţase încă de joi că va începe proceduri legale împotriva lui Marangos dacă acesta nu-şi dovedeşte acuzaţiile.

Însă, fostul oficial nu a fost impresionat, el menţinându-şi acuzaţiile de corupţie în cazul Euro-2012, afirmând că va furniza dovezi justiţiei din ţara sa . “Le-am spus celor de la UEFA că nu am încredere în ei pentru a le da probele. Mă tem că afacerea va fi «îngropată», pentru că dovezile mele arată că ei nu sunt de încredere. Voi prezenta dovezile justiţiei cipriote”, a declarat el, într-o conferinţă de presă organizată, vineri, la Nicosia, precizând că nu va da “nimic nimănui” dacă va fi acţionat în justiţie în altă ţară.

Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a lansat acuzaţii potrivit cărora s-ar fi dat sume importante de bani unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA, pentru ca aceştia să voteze, în 2007, în favoarea candidaturii comune a Ucrainei şi Poloniei, la organizarea Campionatului European de Fotbal 2012, defavorizând Italia.

Potrivit ediţiei de joi a cotidianului italian Gazzetta dello Sport, Marangos a declarat că suma totală a afacerii este de 9,15 milioane de euro. El a precizat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.

Fostul oficial susţine că deţine mărturiile mai multor persoane care pot proba acuzaţiile de corupţie şi că a încercat, fără succes, să-i aducă la cunoştinţă preşedintelui UEFA, Michel Platini, aceste informaţii.

Plecând de la mărturiile lui Marangos şi pe baza investigaţiilor proprii, Gazzetta dello Sport a încercat să reconstituie scrutinul secret de la Cardiff, întocmind o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului.

Preşedinte FRF, Mircea Sandu, reprezentantul României în Comitetul Executiv al UEFA, a respins acuzaţiile cipriotului, precizând că nu are niciun fel de probleme în legătură cu acest caz.

Cu toate acestea, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, că, în urma informaţiilor apărute în presa internaţională şi preluate de mass-media din România, s-a sesizat “din oficiu” şi face verificări privind “presupuse fapte de corupţie în urma cărora, anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la atribuirea organizării Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări”

Într-un interviu acordat cotidianului ProSport şi publicat sâmbătă, Spyros Marangos a declarat că nu deţine dovezi care să-l vizeze pe preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Marangos a precizat, pentru ProSport, că în declaraţiile făcute până în prezent, în presa internaţională, nu a oferit niciun nume şi nici sume de bani şi că informaţiile apărute în cotidianul italian Gazzetta dello Sport sau în alte publicaţii în aceste zile reprezintă “minciuni şi speculaţii”.

Întrebat dacă preşedintele FRF, Mircea Sandu, se face vinovat de ceva în acest caz, fostul responsabil al federaţiei cipriote a răspuns: “Nu m-am exprimat niciodată la adresa dânsului. Nu am zis nimic de România şi nimic despre Mircea Sandu. Mai mult, e prieten bun cu Marios Lefkaritis (n.r. – preşedintele Federaţiei de Fotbal din Cipru) şi îi salut pe amândoi prin intermediul dumneavoastră. Oameni deosebiţi! România nu apare în dovezile pe care le am”.

Spyros Marangos a adăugat că acuzaţiile sale vizează Ucraina şi patru oficiali ai UEFA şi că nu există niciun român între aceşti patru oficiali.

Cele mai citite

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă