19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUE vrea să oprească foametea din lumea a treia cu insecte

UE vrea să oprească foametea din lumea a treia cu insecte

Oficialii UE au alocat aproximativ 4,5 milioane de dolari pentru a studia valoarea nutritivă a insectelor. Se presupune că mâncarea din lăcuste, albine, scorpioni şi lăcuste nu va ajuta doar la prevenirea foamei în multe ţări din lumea a treia, ci vor fi incluse şi în dieta zilnică a europenilor, scrie The Telegraph.

Ce vi se pare mai apetisant: lăcuste prăjite sau creme-brulee de albine? Astăzi la felul întâi avem supă de paianjeni. Cam aşa arată meniul experţilor din Uniunea Europeană care cred că insectele pot deveni un aliment vital. Ele vor rezolva problema globală a foamei şi, de asemenea, vor ajuta la salvarea mediului înconjurător. Banii UE se vorfolosi pentru studiul calităţii nutriţionale a insectelor şi eventualele riscuri, dacă acestea se vor descoperi, au declarat oficialii Agenţiei de Consultanţă Gastronomică din Marea Briatnie.

Entomologii susţin că lăcustele şi coleopterele sunt bogate în proteine şi nu conţin colesterol. Potrivit unui studiu, lăcustele sunt în proporţie de 20% numai proteine şi doar 6% grăsime, iar carnea de vită are 24% proteine, dar şi 18% grăsime. În plus, biologii spun afirmă că greierii conţin calciu, iar termitele – fier. Consumul de albine poate fi util pentru potenţă. Cultivarea insectelor este mult mai ecologică, spun entomologii.

Oamenii de ştiinţă europeni susţin că, până în 2020, produsele din greieri, păianjeni vor fi vândute în toate supermarket-urile, iar oamenii îşi vor aminti de vremurile în care nu mâncau insecte ca ceva ieşit din comun. Cercetatorii spun că gustul gândacilor aminteşte de crustacee, insectele ora fi percepute de oameni ca nişte „creveţi zburători”.

Acum cercetătorii examinează insectele care pot conţine bacterii dăunatoare pentru om sau pot conduce la alte boli şi alergii. Desigur, proiectul inovator al Uniunii Europene a găsit deja mulţi adversari care susţin că autorităţile irosesc banii contribuabililor în zadar.

În 1885 omul de ştiinţă britanic, Vincent Holt, a făcut publică ideea de a lupta împotriva foametei prin consumul insectelor. Oamenii de ştiinţă au argumentat că europenilor le-ar fi destul de uşor să consume insecte. Conform datelor lor, în fiecare an, un european mănâncă câte 500 de grame de particule minuscule ale insectelor din fructe şi legume. Iar în multe ţări asiatice, insectele considerate comestibile pot fi cumpărate în fiecare piaţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă