19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUE vrea rezultate tangibile in lupta anticoruptie

UE vrea rezultate tangibile in lupta anticoruptie

Romania are nevoie de „stabilitate politica si disciplina parlamentara” pentru a continua reformele si a obtine „rezultate tangibile” in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, astfel incat sa adere la UE la 1 ianuarie 2007, a declarat ieri, la Bucuresti, comisarul european pentru Extindere, Ollie Rehn.

El a laudat „progresele importante” facute in ultimul an. „Pe ultimii kilometri” este nevoie insa Ð a subliniat comisarul european Ð de „rezultate tangibile care sa confirme ca aceste reforme sunt ireversibile”. Acesta este si motivul pentru care Ð in premiera Ð Ollie Rehn a estimat ca decizia din luna iunie a Consiliului European privind invitarea Romaniei in Uniune „va fi foarte echilibrata si gandita astfel incat sa asigure continuarea reformei si dupa aderare”.
Pana atunci mai sunt insa doua etape: o noua dezbatere in plenul Parlamentului European, pe 26 aprilie (ocazie cu care comisarul pentru Extindere va prezenta noi date despre progresele Romaniei si Bulgariei) si raportul Comisiei Europene din 16 mai.

Nimeni sa nu fie mai presus de lege

Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si a crimei organizate va cantari greu in adoptarea unei decizii favorabile tarii noastre.
De aceea, sistemul judiciar, procurorii si politistii trebuie sa aiba „libertatea si resursele necesare”. Scopul ultim este acela ca nimeni sa nu fie mai presus de lege, a declarat Rehn.

Se rupe tandemul
cu Bulgaria?

Dupa criticile exprimate la adresa Bulgariei in raportul preliminar prezentat luni, Ollie Rehn a tinut sa reaminteasca faptul ca „fiecare tara va fi tratata in functie de meritele sale”. Rehn a discutat la Bucuresti cu premierul bulgar Serghei Stanisev, urmand ca saptamana viitoare sa aiba o noua discutie „tehnica” pe tema intarzierilor inregistrate de vecinii de la sud de Dunare.

Anticipate – „o decizie neinteleapta”

Comisarul european pentru Extindere, Ollie Rehn, a subliniat, ieri, importanta stabilitatii politice pentru Romania, apreciind ca organizarea alegerilor anticipate dupa raportul Comisiei Europene din luna mai ar fi o decizie „nu prea inteleapta”, care ar putea periclita realizarile de pana acum ale Bucurestiului. Inaltul oficial european nu a dorit sa precizeze, insa, ferm daca eventualele anticipate din Romania ar putea determina amanarea aderarii la UE.
„Nu imi doresc sa intervin in politica interna a Romaniei, insa cred ca este foarte importanta mentinerea stabilitatii politice. O astfel de stabilitate faciliteaza concentrarea atentiei atat a clasei politice, cat si a administratiei publice, a populatiei, pe proiectele de reforma, pentru ca Romania mai are inca de facut reforma”, a spus comisarul Rehn. Oficialul european a punctat ca „ar fi pacat” ca tarii noastre sa-i fie puse in pericol toate realizarile de pana acum printr-o decizie „nu prea inteleapta”. Comisarul Rehn, aflat in ultima sa vizita de culegere de informatii la Bucuresti inaintea prezentarii raportului de tara (din 16 mai a.c.), a tinut sa sublinieze progresele semnificative inregistrate in domeniile sensibile, precum reforma sistemului juridic, lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, si a afirmat ca raportul Comisiei Europene va fi „o evaluare obiectiva si corecta a realizarilor Romaniei, dar si a ceea ce mai ramane de facut”. Oficialul UE a tinut insa sa sublinieze din nou faptul ca, pentru a continua reforma, atat pana la integrare, cat si dupa integrare, Romania are nevoie de stabilitate si de angajare politica, precum si de disciplina parlamentara. (C. Popa)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă