19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUE trebuie să intensifice controalele pentru transportul aerian de mărfuri, dar şi...

UE trebuie să intensifice controalele pentru transportul aerian de mărfuri, dar şi în gări

Uniunea Europeană trebuie să extindă controalele pentru transportul aerian de mărfuri, dar şi în gări şi mijloacele de transport urban, a apreciat coordonatorul UE pentru lupta antiteroristă, Gilles De Kerchove, citat de Mediafax.

Extinderea măsurilor de securitate în transportul aerian îi va determina pe terorişti să caute alte ţinte, afirmă el, într-un raport care va fi prezentat joi miniştrilor de Interne din ţările UE.

Documentul completează un alt raport, elaborat de experţii care au analizat măsurile de extindere a controalelor asupra transporturilor aeriene de mărfuri, după depistarea unei tentative de atentat cu ajutorul unui colet încărcat în Yemen la bordul unui avion care se îndrepta către Statele Unite.

Comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, a anunţat pentru începutul anului viitor o propunere de reglementare a controlului transporturilor aeriene de mărfuri şi al coletelor poştale provenite din ţări din afara UE.

Comisia Europeană speră să îmbunătăţească şi eficienţa schimburilor de informaţii între ţări în cazul unor suspiciuni sau ameninţări teroriste. Circa 60 la sută din mărfuri şi colete poştale sunt transportate la bordul unor avioane de linie.

Însă nu se pune problema elaborării unei „liste negre a aeroporturilor”, aşa cum a propus Germania, au declarat, miercuri, surse diplomatice. Noile măsuri nu trebuie să ducă la un „exces de constrângeri” pentru operatori, transportatori şi aeroporturi, au precizat sursele citate.

„Terorismul este ca un virus. Evoluează constant, pentru a ne dejuca tentativele”, afirmă Gilles De Kerchove.

Două colete-capcană provenite din Yemen şi destinate unor lăcaşe de cult evreieşti din Statele Unite au fost interceptate la 29 octombrie în Marea Britanie şi Dubai. Descoperirea coletelor a declanşat o alertă mondială în legătură cu transporturile aeriene de mărfuri şi mai multe state au suspendat toate transporturile din Yemen.

„Teroriştii învaţă repede şi încearcă în mod regulat noi metode de a depăşi măsurile noastre de securitate”, a avertizat De Kerchove. „Este evident că teroriştii vor încerca să lovească în altă parte, în transporturile terestre, pe măsură ce sectorul aviaţiei îşi va consolida securitatea”, a apreciat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă