6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialUE: Organizarea referendumului în estul Ucrainei agravează situația

UE: Organizarea referendumului în estul Ucrainei agravează situația

Organizarea unui referendum, duminică, în estul Ucrainei, "ar agrava situaţia", a declarat joi o purtătoare de cuvânt a UE, după anunţul menţinerii consultării de către separatiştii proruşi, în pofida apelului preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP, conform Mediafax.

"Insistăm cu putere asupra faptului că acest referendum nu trebuie să aibă loc" deoarece "ar agrava situaţia" şi "ar putea duce la o nouă escaladare", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE.

"Un astfel de scrutin nu ar avea legitimitate democratică", a precizat Maja Kocijancic. "Susţinem pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei", a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene.

Citește și: Peskov: Kremlinul analizează situația după ce separatiștii au anunțat că nu renunță la referendum

Separatiştii proruşi au anunţat joi menţinerea unui referendum pe tema independenţei, în special în oraşele Doneţk şi Slaviansk, în pofida apelului de a-l amâna lansat miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

Declaraţiile preşedintelui rus "reprezintă o etapă care poate ajuta la o detensionare", dar "trebuie să vedem dacă aceste cuvinte sunt urmate de acţiuni", a declarat Maja Kocijancic.

Miniştrii europeni de Externe se întâlnesc luni la Bruxelles, în urma referendumului. Şefii diplomaţiilor europene ar putea decide să impună noi sancţiuni şi să extindă criteriile pe baza cărora vor fi aplicate acestea, au declarat surse diplomatice.

Divergenţele persistă însă între ţările care susţin o mai mare fermitate a UE în faţa Rusiei şi a separatiştilor ucraineni, în special Polonia şi Marea Britanie, şi cele ce resping extinderea ariei sancţiunilor, în special a măsurilor economice.

Până în prezent, cele 28 de state membre UE au reuşit să menţină unitatea în jurul strategiei de sancţiuni în etape, aflată în prezent în cea de-a doua etapă, cu măsuri specifice vizând 48 de oficiali ruşi (deputaţi, militari) şi separatişti ucraineni.

În paralel, diplomaţia UE continuă consultările cu statele membre referitor la măsurile care ar putea fi luate în cea de-a treia etapă, a sancţiunilor economice privind Rusia, în cazul în care situaţia se degradează şi mai mult în Ucraina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă