23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialUE nu stie nimic despre tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz

UE nu stie nimic despre tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz

Directoratul pentru Competitie al Comisiei Europene nu a primit o notificare privind tranzactia de vanzare a 75% din compania olandeza The Rompetrol Group (TRG) de catre compania kazaha KazMunayGaz, a declarat, miercuri, Audrey Lemonnier, ofiter de presa la Competition Policy, citat de Realitatea TV. Oficialii subsidiarei din Romania a TRG nu au putut oferi informatii cu privire la notificare.

Potrivit reprezentantului Directoratului pentru Competitie, "companiile trebuie sa-si calculeze cifra de afacere si, in functie de dimensiunile acesteia, sa notifice tranzactia fie Comisiei Europene, fie autoritatilor nationale de concurenta".

The Rompetrol Group NV a afisat in 2006 venituri consolidate de 3,828 miliarde dolari, potrivit in formatiilor din raportul financiar anual al companiei. Potrivi declaratiilor presedintelui TRG, Dinu Patriciu, compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.

"Comisia Europeana are jurisdictie exclusiva pentru fuziunile dintre companiile a caror cifra de afaceri cumulata la nivel global este de cel putin cinci miliarde euro si au, fiecare separat, o cifra de afaceri obtinuta in interiorul spatiului economic european care depaseste 250 milioane euro", a explicat Lemmonier.

"In cazul in care companiile implicate intr-o fuziune concentreaza intr-o singura tara membra a Uniunii Europene mai mult de doua treimi din cifra de afaceri derulata in UE, fuziunea este examinata de catre autoritatea de competitie a acelei tari, deoarece aceasta este intr-o pozitie mai mai buna decat Comisia Europeana pentru a examina efectele potentiale ale fuziunii", a explicat Lemmonier.

Dinu Patriciu, a declarat luni ca a informat autoritatile europene despre intentia sa de a vinde 75% din TRG grupului kazah KazMunayGaz si a lasat sa se inteleaga ca va primi fara probleme aprobarile, deoarece tranzactia satisface toate exigentele pietei europene. "Asteptam aprobarea Consiliului Concurentei al Comisiei Europene, care, potrivit reglementarilor, ar putea veni intre 30 si 60 de zile de la data notificarii. Ne asteptam la o primire entuziasta din partea autoritatilor europene, deoarece tranzactia satisface toate regulile competitionale si de piata si asigura o alternativa la titeiul rusesc", a spus presedintele TRG.

Analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al finantelor, declarat luni, pentru tmctv.ro, ca firma kazaha KazMunazGaz va obtine acordul de la Bruxelles pentru preluarea pachetului de 75% din actiunile The Rompetrol Grup, pentru ca este un actor energetic important ce poate colabora dar si concura cu piata rusa.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

FOTO. Sărbătoare la Leverkusen! „Farmaciștii” au câștigat primul titlu din istorie

Bayer Leverkusen a învins-o cu 5-0 pe Werder Bremen, grație golurilor lui Victor Boniface (25-penalty), Granit Xhaka (60) şi Florian Wirtz (68, 83, 90),...

Cu grija zilei de mâine. Majorări salariale de 15-20%, scumpiri de aproape 40% în 2024

România se împarte în cei care nu reușesc să-și cumpere strictul necesar și să asigure pâinea pe masă familiei și cei care au indemnizații...

Rusia – Ucraina, ziua 761. Conferința pentru Securitatea Mării Negre se desfășoară în Bulgaria

Cea de-a doua ediție a Conferinței pentru Securitatea Mării Negre (Black Sea Security Conference) se desfășoară la Sofia și este organizată, în colaborare, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă