In doar doua zile, afirmatiile cu dus-intors facute de cateva persoane cu nume greu de retinut au adaugat la teribilele clisee cu Dracula si aurolaci, prin care occidentalul comod a fost obisnuit sa perceapa Romania, imaginea fioroasa a agentului CIA care tortureaza teroristi la malul marii. „Black Sea” devine totuna cu „black site” iar Mihail Kogalniceanu nu mai e nume de personaj istoric, nici de aeroport, ci echivalentul modern al GULAG-ului. In aceste doua zile, doar posturile care transmit nonstop muzica si filme nu au relatat in lumea larga despre scandalul inchisorilor secrete. Dupa o asemenea avalansa de stiri negative, Consiliul Europei – prima institutie care ne-a deschis usa dupa 1990 – cere explicatii Romaniei. Exista riscul ca si relatia cu UE, si implicit aderarea in 2007, sa fie amenintate, indiferent ce „progrese” am mai face. Din fericire, Comisia Europeana a precizat ieri ca nu „suspecteaza” Romania ca ar fi gazduit „locurile negre” ale CIA.
A treia zi dupa izbucnirea scandalului au aparut nuantari in mesajele emise de cei de la Human Rights Watch (HRW) in legatura cu localizarea inchisorilor secrete ale CIA in Romania si Polonia.
„Dovezile” au disparut
Daca joi directorul HRW, Tom Malinowski, declara pentru „Financial Times” ca „exista dovezi solide” ca Polonia si Romania se numara printre tarile care permit CIA sa opereze centre de detentie secrete pe teritoriul lor, ieri aceste „dovezi” nu mai existau. Cel putin asta reiese din declaratia facuta de Katherine Newell Bierman, consilier HRW, citata de un post tv romanesc: „Dispunem de informatii, si nu de dovezi ca, foarte probabil, doua dintre aceste state sunt Romania si Polonia. Tipul de informatii pe care le avem sunt cercetari intreprinse pentru depistarea numerelor de inregistrare ale avionului, care apartin unor companii ce lucreaza cu CIA si au facut zboruri catre si dinspre anumite locuri. Stim ca acest tip de avion a fost folosit in trecut pentru transferul detinutilor. Mai stim ca in aceeasi perioada de timp cativa membri Al-Qaeda au fost cu adevarat transferati. Deci, repet, informatii, si nu dovezi. Dar credem ca este important ca popoarele din Polonia, Romania si din alte zone sa afle ce fac guvernele lor. Aceste politici si practici nu sunt doar ilegale si imorale, ci si total contraproductive”. Joi, HRW, prin vocea lui Malinowski, afirma: „Suntem siguri ca exista asemenea facilitati cel putin in Polonia si Romania”. Peste noapte, cuvantul „siguri” a fost inlocuit cu „foarte probabil”…
Bruxelles: „E periculos sa facem speculatii”
Comisia Europeana nu „suspecteaza” eventuala existenta a inchisorilor CIA in Polonia si Romania si nu vede „nici un motiv” de a cere clarificari din partea celor doua state, care au dezmintit aceste informatii. „Cred ca declaratiile autoritatilor romane si poloneze sunt foarte clare. Nu avem banuieli si nici nu vedem vreun motiv in acest moment pentru a cere clarificari”, a declarat ieri Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, citat de AFP. „Un registru de zbor nu dovedeste tratamentele inumane. Putem crede ca bazele americane sunt utilizate pentru transportul persoanelor. Cred ca este periculos sa facem speculatii”, a adaugat oficialul european.
Declaratia Comisiei Europene a fost ca un balon de oxigen pentru cele doua tari incriminate. Ziarul britanic „The Independent” estima ca acuzatiile HRW i-au indignat pe politicienii europeni si, daca se dovedesc adevarate, ar putea determina amanarea aderarii Romaniei la UE. Daca Polonia, ca stat membru, este obligata sa respecte Tratatul fondator al UE, situatia Romaniei e mai complicata, deoarece a fost deja avertizata de Comisia Europeana ca momentul aderarii ar putea fi amanat cu un an din cauza slabelor rezultate inregistrate in lupta impotriva coruptiei. Or, toate tarile care doresc sa adere la UE trebuie sa respecte Criteriile de la Copenhaga, care includ si drepturile omului – comenteaza publicatia. In context este citat laburistul britanic Claude Moraes, membru al Comisiei pentru Justitie a Parlamentului European: „Daca exista dovezi incontestabile ca faptele sunt adevarate, aceasta ne ofera un motiv intemeiat pentru a cere amanarea (aderarii Romaniei). Este picatura care a umplut paharul”.
Ingrijorare la Consiliul Europei si la Crucea Rosie
„Nu putem reactiona oficial la relatari de presa, dar le cerem in acest moment tarilor membre ale Consiliului care sunt vizate de aceste acuzatii sa ne dea informatiile necesare”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului Europei, Matjaz Gruber, confirmand ca tarile vizate sunt Polonia si Romania. Mai scrupulos, Alvaro Gil-Robles, comisarul pentru Drepturile Omului al organizatiei, a cerut sa se faca lumina asupra informatiilor aparute in presa pe tema inchisorilor CIA. „Posibilitatea ca astfel de centre de detentie sa existe pe teritoriul statelor membre ale Consiliului este extrem de preocupanta”, a afirmat Gil-Robles.
Organizatia a exprimat deja ingrijorari serioase in legatura cu tratamentul aplicat detinutilor europeni la baza americana de la Guantanamo, cerand in acelasi timp statelor membre sa respecte drepturile omului in lupta impotriva terorismului. Comitetul antitortura al Consiliului poate inspecta orice inchisoare dintr-un stat membru iar orice detinut poate da in judecata un stat membru la CEDO, care poate dicta amenzi considerabile.
Pe de alta parte, Comitetul International al Crucii Rosii a anuntat ca a cerut Statelor Unite explicatii cu privire la acuzatiile privind inchisorile secrete ale CIA, solicitand sa i se permita accesul in aceste in-chisori, daca ele exista. De cel putin doi ani Crucea Rosie cere Washingtonului, fara rezultat, sa-i acorde dreptul de a-i vizita pe suspectii de terorism detinuti in strainatate, a declarat ieri un purtator de cuvant al organizatiei.
BBC comenteaza ca efectul cel mai grav al acestui scandal ar fi unul politic. Daca existenta inchisorilor secrete in Europa de Est s-ar dovedi adevarata, ar reizbucni disensiunile dintre America si Europa si dintre asa-zisele noua si veche Europa, tocmai cand ele pareau de domeniul trecutului.
Talpes: „O diversiune”
Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE) Ioan Talpes a emis intr-o emisiune televizata ipoteza ca acuzatiile Human Rights Watch ar fi o diversiune. El s-a referit la asa-numita tehnica de „multiplicare a tintelor”, care ar consta in mutarea atentiei organizatorilor de atentate teroriste catre alte posibile obiective, cum ar fi tarile din estul Europei, aliate cu SUA si Marea Britanie in campania din Irak si Afganistan.
„Puiu” Pascu: „I do not know”
Fostul ministru PSD al Apararii Ioan Mircea Pascu, alintat Puiu, a declarat pentru BBC ca nu are cunostinta ca in timpul mandatului sau CIA sa fi folosit ca loc de detentie o baza militara romaneasca. Cat despre posibilitatea ca avioane-inchisoare ale CIA avand la bord suspecti de terorism sa fi tranzitat teritoriul Romaniei, Pascu a spus pe englezeste ca nu stie: „I do not know”. Deoarece Romania a deschis spatiul sau aerian fortelor SUA si ale coalitiei antiteroriste au fost „mii de zboruri” si „s-ar putea ca o parte din ele sa fi fost organizate de CIA” sau ca avioanele sa fi aterizat pentru alimentare, sustine ex-ministrul. El l-a indemnat pe reporter sa ceara informatii suplimentare de la „servicii”, pentru ca „serviciile” sunt partenerul CIA in Romania, spre deosebire de MApN, al carui partener in SUA este Pentagonul.