7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialUE mizeaza pe un presedinte reformist in Moldova

UE mizeaza pe un presedinte reformist in Moldova

» Pentru ca relatiile Romaniei cu Moldova sa revina la normal, este necesara schimbarea garniturii comuniste de la Chisinau, considera specialistii in spatiul ex-sovietic.

» Potrivit ultimului sondaj, comunistii sunt cotati cu 30%, insa o coagulare a opozitiei in jurul lui Marian Lupu, fost prieten al comunistilor, ar putea duce la dezertari din randul comunistilor, iar presedintele R. Moldova ar putea fi ales din randul opozitiei.

Campania electorala pentru alegerile anticipate in Republica Moldova s-a terminat, iar cetatenii moldoveni urmeaza sa decida  maine viitoarea configurare a Parlamentului. La scrutinul din aprilie comunistii au obtinut peste 50% din sufragii, generand manifestatii spontane doua zile mai tarziu. Desemnarea noului presedinte al statului de peste Prut ar putea da un nou curs relatiilor romano-moldovene, inghetate dupa evenimentele din aprilie. Potrivit unor oficiali romani, normalizarea relatiilor ar putea veni daca opozitia de dreapta ar reusi sa castige scrutinul de maine. De altfel, presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, si-a exprimat speranta intr-un rezultat mai bun al opozitiei, care ar face ca relatiile dintre cele doua tari sa revina la normal.

In cursa electorala intre opozitia de dreapta si comunisti basculeaza Marian Lupu, care pana acum o luna era considerat mana dreapta a presedintelui Voronin. Fara a fi membru de partid, a facut cariera pe seama Partidului Comunist, fiind propulsat ca presedinte al Parlamentului intre 2005 si 2009. Marian Lupu nu este un filoroman, dar este considerat un proeuropean convins in cancelariile occidentale. Provenind dintr-o familie de comunisti progresisti, Marian Lupu a reusit sa aduca PDM de la patru la suta, cat a obtinut la scrutinul din aprilie, la aproape zece procente in mai putin de doua luni, asigurandu-i intrarea in Parlament si pozitionandu-se ca reprezentant al centrului politic, care nu se implica in disputele dintre comunisti si opozitie. De altfel, potrivit ultimului barometru de opinie, o treime din moldoveni il vad de Lupu in fotoliul de presedinte. El este urmat in preferintele electoratului de peste Prut de actualul premier, Zinaida Greceanii, si de primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Vasile Ernu, bun cunoscator al spatiului CSI, ne-a spus ca partidul condus de Marian Lupu "va avea ceva semnificativ de spus" in ecuatia politica de dupa alegeri, pentru ca acesta a crescut "simtitor". Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, argumenteaza, la randul sau, ca Lupu, spre deosebire de alti lideri ai opozitiei, este personajul care ar putea avea trecere atat in Est, cat si in Vest, iar dupa alegeri ar putea declansa o hemoragie in Partidul Comunist, multi fiind dispusi sa il urmeze in PDM.

Vasile Ernu ne-a explicat ca Marian Lupu si partidul sau vor actiona ca o contrabalanta pe scena politica, pentru ca la Chisinau "este nevoie de o coalitie parlamentara pentru a putea impune un presedinte". In ce parte va inclina Lupu balanta – spre comunistii, de care s-a despartit cu mai putin de doua luni in urma, sau spre partidele de dreapta – "e greu de spus acum, dar dupa alegeri matematica va conta cel mai mult", crede Ernu. Totusi, Armand Gosu considera ca, in cazul plecarii comunistilor de la putere, Lupu este persoana care le poate oferi garantiile de securitate necesare, asigurand astfel transferul de putere. Intr-un interviu acordat cotidianului rus Vremia Novostei si publicat ieri, Vladimir Voronin s-a aratat dispus la "un compromis" cu opozitia pentru a solutiona problema alegerii sefului statului.

 

Armand Gosu sustine ca, in cazul in care PD ar face o alianta postelectorala cu partidele liberale, asa cum a spus vicepresedintele acestei formatiuni, Igor Klipii, si Lupu ar reusi sa coaguleze in jurul sau opozitia in Parlament, atunci Moldova ar putea avea un presedinte ales din randurile opozitiei. La nivel diplomatic, relatia Moldovei cu Romania va ramane la fel de tensionata si precara ca pana acum daca Partidul Comunist ramane la putere, ne-a mai spus Vasile Ernu: "Comunistii au avut un comportament antiromanesc pana acum.

Stim ce hram poarta acest partid, mai ales dupa evenimentele de pe 7 aprilie". In schimb, daca actuala opozitie castiga, "ar disparea discursul nationalist si ar aparea proiecte coerente". Relatia Moldovei cu Uniunea Europeana nu se va schimba semnificativ, indiferent cine va veni la putere la Chisinau, crede Ernu: "UE nu a avut pana acum probleme cu cine a negociat, in ultimii opt ani a conlucrat destul de bine cu guvernul de la Chisinau. Partidul Comunist a acceptat lucruri de la Bruxelles".

» Comunistii conduc
Barometrul de opinie publica lansat de Institutul de Politici Publice din Moldova arata ca Partidul Comunist ar fi votat de 31% din moldoveni, acesta fiind secondat de Partidul Liberal, care ar obtine 13,2 din sufragii, de Partidul Democrat, cu 9,6%, si de Partidul Liberal Democrat din R. Moldova (PDLM), cu 7,2%. Procentul indecisilor este, conform sondajului, de 22,4. Analistul politic moldovean Viorel Cibotaru ne-a spus ca "tendinta este ca din numarul celor indecisi cam 12-14% sa se prezinte la urne".

Analistul sustine ca, potrivit datelor ultimelor alegeri si rezultatelor exit-poll-ului din aprilie, dintre acestia, circa 8% ar fi votantii comunistilor dezamagiti, lucru de care ar putea profita  Lupu, iar restul de 4-6% ar merge la celelalte partide intrate in cursa electorala. Cu toate ca tendinta de a iesi la vot este mai mare acum decat pentru alegerile din aprilie, Cibotaru argumenteaza ca "ar putea fi o capcana, pentru ca circumstantele sunt altele – este vara, este caldura mai mare, iar alegerile se organizeaza miercuri".

Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă