-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialUE il invata pe deputatul roman regulile de civilizatie

UE il invata pe deputatul roman regulile de civilizatie

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit ieri spre dezbatere proiectul Codului de conduita al deputatilor, eliberat la sugestia si cu ajutorul consilierilor UE in cadrul programului PHARE 2003.
Codul de conduita, care va fi o anexa a Regulamentului Camerei, este un indrumar pentru alesi, incluzand chiar si reguli de bune maniere. Deputatii sunt invatati cum sa se poarte in timpul mandatului, cum sa vorbeasca si cum sa isi redacteze declaratiile de avere. De asemenea, li se spune ce functii pot sa ocupe si ce functii sunt incompatibile, potrivit legii, cu statutul de parlamentar, in caz ca vreunul din ei nu a avut timp sau nu a inteles prevederile legale in domeniu.
Deputatii pot fi obligati, de asemenea, sa respecte disciplina in Parlament si „regulile de civilizatie si curtoazie”, neavand voie sa foloseasca expresii „de natura injurioasa, ofensatoare sau jignitoare”. Codul de conduita spune ca deputatii trebuie sa informeze regulat electoratul si cetatenii cu privire la activitatea lor din Parlament, respectiv sa spuna ce legi in slujba poporului au adoptat atunci cand nu au chiulit de la sedinte. Deputatii nu au voie sa foloseasca informatiile obtinute in exercitarea mandatului in schimbul unor avantaje financiare si sunt obligati „sa asigure deplina transparenta a averii lor”. In acest sens, consilierii de la UE au decis sa elaboreze si un „ghid practic” pentru fiecare deputat care sa-i invete pe acestia in detaliu cum sa-si completeze in mod corect declaratiile de avere si de interese si ce sa faca in cazul in care primesc cadouri in timpul mandatului. Potrivit legilor in vigoare, cadourile care depasesc suma de 200 de euro trebuie predate Camerei cu explicatii minutioase legate de provenienta acestora. Potrivit aceluiasi cod, se va infiinta in cadrul Camerei Deputatilor un registru special pentru declararea calatoriilor in strainatate. Astfel, fiecare deputat va fi obligat sa declare la Biroul Permanent calatoriile pe care le va face in strainatate, mentionand persoana fizica sau juridica care a platit transportul si cazarea (in cazul in care nu sunt platite de la bugetul Camerei), precum si destinatia calatoriei, durata si scopul acesteia si persoanele care l-au insotit. Textul codului va fi trimis spre dezbatere comisiei de regulament, care va hotari daca va fi adoptat sau nu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă