5.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialUE continuă să ia în calcul candidatura TURCIEI, în ciuda informațiilor privind...

UE continuă să ia în calcul candidatura TURCIEI, în ciuda informațiilor privind încălcarea normelor democratice

Turcia rămâne țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a subliniat joi Comisia Europeană, în ciuda faptului că Austria a cerut oprirea negocierilor din cauza nerespectării standardelor democratice de către regimul Erdogan, transmite DPA citată de Agerpres.

Aproape 26.000 de persoane au fost închise în Turcia după puciul eșuat de la 15 iulie, în timp ce zeci de mii de funcționari și-au pierdut posturile. Mai mulți jurnaliști au fost de asemenea arestați în cadrul campaniei de reprimare.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1999, însă progresele au fost lente. Surse guvernamentale de la Ankara au afirmat joi că aderarea la blocul comunitar rămâne un obiectiv strategic.

Miercuri, cancelarul austriac Christian Kern a cerut o discuție privind viitorul negocierilor de aderare cu Ankara, precizând că va ridica această chestiune la summitul informal al UE de la 16 septembrie.

“Știm că standardele democratice ale Turciei sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea,” a afirmat Kern pentru cotidianul austriac Die Presse. Negocierile cu Ankara sunt o ‘ficțiune diplomatică’, a mai spus el anterior pentru postul public de televiziune ORF.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat joi că nu s-a schimbat nimic în statutul Turciei de țară candidată, precizând în același timp că Ankara trebuie să respecte valorile de bază ale UE.

“Progresul negocierilor (de aderare — n.r.) este măsurat în funcție de o serie de cerințe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a spus Andreeva.

UE a deschis în iunie un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, ca parte a acordului privind imigrația convenit cu Ankara. 16 din cele 35 de capitole — domenii în care Turcia trebuie să se alinieze standardelor UE — au fost deschise.

“În acest moment, nu mai există alte capitole de negociere aflate în discuție”, a mai spus Andreeva.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă