Uniunea Europeană se va confrunta cu o „criză foarte gravă” în cazul ieşirii Marii Britanii, avertizează preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, respingând însă propunerea britanică privind limitarea indemnizaţiilor sociale destinate angajaţilor străini. „Uniunea Europeană a fost afectată frecvent de crize, fie că a fost criza financiară sau cea a refugiaţilor”, a declarat Andrzej Duda într-un interviu acordat postului britanic BBC şi citat de Mediafax.
„Nu trebuie să ne prefacem: o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va genera o criză foarte gravă pentru UE. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest lucru”, a subliniat liderul de la Varşovia, pledând pentru eficientizarea funcţionării Uniunii Europene. „Vrem ca Uniunea Europeană să fie eficientă”, a adăugat Duda.
Preşedintele Poloniei a reiterat opoziţia faţă de planul premierului David Cameron de limitare a indemnizaţiilor sociale destinate angajaţilor străini. „Nu sunt de acord cu încălcarea libertăţilor fundamentale pe care le avem în cadrul Uniunii Europene, spre exemplu principiul nondiscriminării. Mă opun în totalitate schimbării acestui principiu”, a spus Duda.
Premierul David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Premierul britanic încearcă să îi convingă pe liderii ţărilor europene să susţină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene şi pentru reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Blocul comunitar. Liderul de la Londra a anunţat patru obiective în negocierile privind reconfigurarea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană – protejarea pieţei unice în sensul respectării intereselor economice britanice, intensificarea spiritului concurenţial al UE, limitarea procesului de integrare europeană şi restricţionarea accesului angajaţilor străini la indemnizaţii sociale britanice.