11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUE, acord privind livrarea de armament kurzilor din Irak

UE, acord privind livrarea de armament kurzilor din Irak

Miniştrii europeni de Externe, reuniți la Bruxelles, și-au exprimat satisfacția faţă de acordarea unui ajutor militar direct de către unele state-membre combatanților kurzi din Irak, relatează AFP, conform Mediafax.

"Am ajuns la o poziţie comună care, în mare, spune următorul lucru: UE salută faptul că anumite state vor răspunde în mod favorabil cererii forţelor de securitate kurde", a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

"Este în continuare neclar ce echipamente sunt utilizate şi ce echipamente sunt necesare", a adăugat el.

În contextul în care decizia de a livra armament revine fiecărui stat membru, miza era să se ajungă la o poziţie prin care Consiliul, care reprezintă cele 28 de state membre, să se pronunţe "pentru susţinerea acestui efort şi îşi exprimă susţinerea faţă de kurzi şi Guvernul de la Bagdad", a a anunţat anterior un oficial european de rang înalt.

"Este o poziţie foarte puternică, semnalul politic dorit" de către Franţa, Italia şi Marea Britanie, a reacţionat un diplomat european.

Preşedintele francez François Hollande a confirmat joi "livrarea iminentă a unor echipamente militare, în urma cererii preşedintelui Guvernului regional al Kurdistanului din Irak, Masoud Barzani".

Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat vineri că Franţa a fost una dintre "primele ţări care a acţionat", livrând armament combatanţilor kurzi care încearcă să oprească înaintarea în Irak a jihadiştilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI).

La rândul ei, Londra ia în calcul, "în mod favorabil", posibilitatea de a înarma forţele kurde, în cazul în care i se va cere acest lucru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă