9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUDMR vrea să cucereasă Delta Dunării

UDMR vrea să cucereasă Delta Dunării

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dispus demiterea directorului Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea pentru că ar fi boicotat accesul firmelor membrilor UDMR la contractele de cercetare în domeniul mediului.

Gyorgy Deak, director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti, institut care are în subordine institutul din Tulcea, a dispus revocarea lui Romulus Ştiucă din funcţia de director al Institutului Delta Dunării.

În decizia de revocare semnată de Deak se precizează că aceasta a fost emisă la solicitarea ministrului Mediului Laszlo Borbely, fără să se precizeze motivele demiterii.

Demitere nemotivată

Zilele trecute, cei 100 de specialişti ai institutului din Tulcea au fost convocaţi la o şedinţă de directorul Deak, în care acesta le-a prezentat decizia de demitere a directorului Ştiucă (fără să o motiveze) şi de numire a lui Roman Pârvulescu, cercetător la Institutul de Cercetări Navale ICEPRONAV Galaţi, în locul acestuia.

Cercetătorii tulceni au fost avertizaţi ferm de directorul Gyorgy Deak să-şi limiteze, pe viitor, activităţile de cercetare doar la Delta Dunării , iar Institutul de Cercetări Marine din Constanţa doar la teritoriul Mării Negre, de celelalte probleme de cercetare privind mediul urmând să se ocupe institutul de cercetări din Bucureşti.

Cele trei institute de cercetări în domeniul mediului din Bucureşti, Constanţa şi Tulcea au fost unificate printr-o decizie a fostului ministru al Mediului Nicolae Nemirschi. Laszlo Borbely a declarat că “măsura de unificare a fost greşită”, dar nu a schimbat-o. Borbely a impus ca cele trei unităţi de cercetare să aibe personalitate juridică, iar director coordonator a fost numit membrul UDMR Gyorgy Deak.

În timp ce unităţile de cercetare din Tulcea şi Constanţa au foarte multe contracte de cercetare şi obţin profit considerabil, institutul din Bucureşti, care are un număr dublu de angajaţi decât cele două institute la un loc, are o pierdere de două milioane de euro şi nu poate participa la licitaţii pentru obţinerea contractelor.

Cercetătorii din Tulcea spun că fostul director Romulus Ştiucă a refuzat să împartă lucrările de cercetare obţinute prin licitaţie de unitatea din Tulcea cu cercetătorii din Bucureşti şi a plătit cu funcţia.

Contract de trei milioane de euro, anulat de Ştiucă

Ştiucă se află în conflict de mai multă vreme cu liderii UDMR. În 2008, acesta a contestat şi a anulat o licitaţie trucată de ARBDD pentru un studiu de cadastrare a Deltei Dunării, care urma să fie efectuat de o firmă de apartament din Miercurea Ciuc.

Directorul Institutului Delta Dunării a dezvăluit, în instanţă, că, pe timpul mandatului de ministru al Mediului al UDMR-istului Attila Korodi, o firmă a unui lider UDMR din Miercurea Ciuc a câştigat ilegal un contract finanţat de Ministerul Mediului cu trei milioane de euro pentru cadastrarea Deltei.

Directorul Ştiucă i-a convins pe magistraţi că studiile de cadastrare propuse de membrul UDMR nu se pot face prin intermediul unor fotografii realizate din avion. Astfel, UDMR-istul a pierdut o afacere cu statul de trei milioane de euro, iar studiul cadastral al Deltei este realizat acum de specialiştii institutului din Tulcea, în urma unei noi licitaţii.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă