25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialUDMR ameninta ca va reclama PSD la conducerea Internationalei Socialiste

UDMR ameninta ca va reclama PSD la conducerea Internationalei Socialiste

Senatorii social-democrati din Romania vor fi reclamati forurilor socialiste europene de catre reprezentantii UDMR. Deputatul maghiar Kerekes Karoly, care a pus pe jar protocolul dintre fostul partid de guvernamant si Uniune in ultimii doi ani ai fostei legislaturi, a declarat, ieri, la Targu-Mures, ca socialistilor europeni li se va aduce la cunostinta faptul ca PSD actioneaza in Parlamentul de la Bucuresti dupa criterii etnice.
“Sper ca socialistii europeni ii vor convinge pe colegii lor romani sa renunte la astfel de atitudini”, a afirmat parlamentarul. El s-a declarat total nemultumit de atitudinea a 22 de senatori PSD care s-au abtinut de la vot in legatura cu proiectul de reinfiintare a trei sate muresene, dupa ce PRM a reclamat ca ar fi vorba de o incercare a UDMR de a creste numarul satelor cu populatie majoritar maghiara.

Seuca, strada cu 4 parohii, scoala si gradinita proprii

Potrivit deputatului UDMR, este vorba de doua proiecte de lege care vizau reinfiintarea satului Seuca, din comuna Ganesti, care, desi are peste 1.300 de locuitori, figureaza ca strada din 1968, precum si a altor sate din comuna Craciunesti. “Cel putin in cazul Seuca nu este vorba de sat unguresc, ci dimpotriva. Parohia Ortodoxa din Seuca, care are peste 480 de credinciosi, a trimis o adresa parlamentarilor, prin care a cerut ca acestia sa-si reanalizeze pozitia si sa acorde sprijin pentru reinfiintarea satului”, a mai spus Kerekes.
Deputatul a adaugat ca senatorul PRM Gheorghe Funar a acuzat in aceste conditii biserica de falsificarea documentului, provocand un adevarat scandal in Senat pe aceasta tema. La randul sau, primarul din Ganesti, Iosif Vegh, a spus ca oamenii din Seuca isi doresc ca aceasta sa redevina sat dupa ce din 1968 era recunoscut oficial doar ca strada.
Vegh a completat ca alesii locali din Ganesti au aprobat favorabil un proiect in acest sens, cu atat mai mult cu cat Seuca este de ceva vreme cautata de tot mai multi turisti religiosi, ca urmare a existentei aici a unei femei care sustine ca vorbeste cu Maica Domnului. “Seuca, neexistand ca entitate, nici macar ca sat, nu este nici pe harta, nici pe Internet. La insistentele pelerinilor care vin din toate colturile lumii, am amplasat un indicator de localitate la intrare si la iesirea din strada”, a mai afirmat.
Primarul a mentionat, insa, ca nu are nici o baza legala pentru acest gest al sau, dar ca l-a considerat necesar pentru ca strainii sa se poata orienta usor. Totodata, Vegh a declarat ca Seuca este un sat foarte vechi, fiind atestat documentar inca din 1314, iar dupa transformarea lui in strada, este probabil singura din tara unde exista patru parohii.

Cele mai citite

Alina Ceușan a făcut marele anunț! “Ăsta-i cel mai frumos!”

Alina Ceușan și soțul ei, Raul, se pregătesc cu bucurie pentru sosirea celui de-al doilea copil în familia lor. Prezentatoarea din primul sezon al...

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...

VIDEO. Mărturii terifiante ale tatălui lui Sebi, băiatul ucis în accidentul de la 2 Mai de către Vlad Pascu: “Ne datorați 500 de lei”

Tatăl lui Sebi Olariu, tânărul care a fost ucis de Vlad Pascu în terifiantul accident de la 2 Mai, a fost prezent în podcastul...
Ultima oră
Pe aceeași temă