25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UCRAINA: Trupe RUSEŞTI au cucerit oraşul Novoazovsk, din Doneţk; Rusia NEAGĂ....

VIDEO. UCRAINA: Trupe RUSEŞTI au cucerit oraşul Novoazovsk, din Doneţk; Rusia NEAGĂ. Ambasadorii NATO se reunesc de urgență la Bruxelles. SUA trimit militari și tancuri în Europa de Est

UPDATE 22.11: Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a cerut Rusiei să înceteze "minciunile" şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina, conform Mediafax.

UPDATE 20.39: Statele Unite vor trimite sute de militari şi tancuri, în state central şi est-europene, în octombrie, în scopul oferirii de garanţii statelor membre NATO îngrijorate de activităţile ruse în Ucraina, anunţă Pentagonul.

UPDATE 20.25: Ambasadorii NATO se reunesc, vineri, de urgență, la Bruxelles, pe fondul informaţiilor privind intrarea unor militari ruşi în Ucraina, conform Mediafax.

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic va începe vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), fiind urmată de o întrunire a  Comisiei NATO – Ucraina, ocazie cu care ambasadorii celor 28 de ţări membre ale Alianţei se vor consulta cu reprezentantul Kievului.

UPDATE 19.52: Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi, pe fondul acuzaţiilor în acest sens lansate de Administraţia de la Kiev, relatează AFP.

"Acuzaţiile privind prezenţa militarilor ruşi nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 19:50 LIVE TEXT. Traian Băsescu: România NU apreciază că în Ucraina de Est s-a produs o invazie. Putin vrea să creeze o Transnistrie de dimeniuni mai mari

UPDATE 18:40 Kievul susține că forţele ucrainene au avut o confruntare cu un grup în misiune de recunoaştere care a intrat pe teritoriul ucrainean din Crimeea. "Miercuri seara, grănicerii din regiunea Kherson (…) au luptat împotriva unui grup în misiune de recunoaştere venit din Crimeea şi au respins atacul", a declarat Consiliul naţional de securitate şi apărare ucrainean, într-un comunicat, citat de Mediafax.

UPDATE 17:20  Şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situaţiei din Ucraina la ora 19, ora României.

UPDATE 15:25  Oficial NATO: Mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separaţişti, luptă alături de ei. Precizez că ne bazăm pe o estimare foarte prudentă.

UPDATE 14:35  Titus Corlăţean, ministru de Externe: S-ar impune convocarea CSAT pe situaţia din Ucraina. Este atributul preşedintelui.

UPDATE 14:10  Andrei Kelin, ambasadorul rus la OSCE: Nu există soldaţi ruşi în Ucraina

UPDATE 14:02  Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al U.E.: Suntem extem de preocupaţi de ultimele evoluţii, în special de informaţiile din teren.    

UPDATE 13:42  Ambasada Ucrainei la U.E., pe pagina oficială de FacebookCerem ajutor militar DE ANVERGURĂ din partea Uniunii Europene.

UPDATE 13:38  Ambasada Ucrainei la U.E., pe pagina oficială de Facebook: Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative după ce trupele ruseşti au cucerit oraşul Novoazovsk.

_ _ _

Ucraina susţine că trupe ruseşti au intrat cu tehnică militară grea în oraşul de frontier Novoazovsk din regiunea Doneţk şi că au preluat controlul asupra oraşului. Despre acest lucru a comunicat comandantul batalionului special "Dnepr", Vladimir Şilov, în cadrul unui post de televiziune, notează censor.net.ua, prelaut de Mediafax.

"Acum, orașul Novoazovsk este capturat de trupele ruseşti şi blocat cu tancuri .Locuitorilor li se interzice de a părăsi oraşul. Mâine, conform unor mesaje ale militarilor ruși, este programată o curăţire a orașului", a spus  Vladimir Şilov, comandantul batalionului special "Dnepr".

Consiliul ucrainean de securitate şi apărare a anunţat pe Twitter că  "Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk", situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, adăugând că multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/6577148973614bb7c2bb8a2bc5ea4151/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens. Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă din Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".

 

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă