7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUBB, cel mai mare jucător din România în domeniul banilor europeni

UBB, cel mai mare jucător din România în domeniul banilor europeni

Universitatea Babeș-Bolyai a devenit cel mai mare jucător de pe piața fondurilor europene din România, în sensul că este entitatea care a reușit să absoarbă cei mai mulți bani europeni. Performanța universității clujene este cu atât mai remarcabilă, cu cât gradul redus de absorbție a fondurilor europene a devenit o adevărată marotă a autorităților române. „Universitatea Babeș-Bolyai a depășit pragul de 1.000.000.000 de lei fonduri europene atrase din categoria celor alocate României în intervalul financiar 2007–2013“, a declarat prorectorul Dan Lazăr, care a fost și secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

El a declarat că acești bani au venit prin intermediul a 141 de proiecte concretizate la nivelul universității clujene. Prorectorul Dan Lazăr a afirmat că, în condițiile în care universitatea clujeană este un furnizor de servicii educaționale de o calitate excelentă, în mod firesc, cei mai mulți bani au venit ca urmare a unor proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). „Fiind o instituție cu profil educațional, cele mai multe proiecte (96) și, respectiv, o mare parte din fondurile atrase (aproximativ 900 milioane de lei) au fost în domeniul dezvoltării resurselor umane. Fondurile atrase prin proiectele POSDRU au vizat îmbunătățirea și asigurarea calității programelor de studiu, prin adaptarea acestora la cerințele pieței, prin dezvoltarea de curriculă și prin formarea și perfecționarea cadrelor didactice ale UBB. De asemenea, o mare parte din fondurile obținute prin proiectele POSDRU au avut ca beneficiari direcți studenții UBB. Aceste fonduri au vizat acordarea de burse doctorale pentru performanța studenților și dezvoltarea și asigurarea practicii profesionale a studenților“, a spus Dan Lazăr.

Banii europeni au finanțat modernizarea universității

Însă nu doar fondurile destinate dezvoltării resurselor umane au fost utilizate cu succes în cadrul universității clujene. „Pe lângă proiectele POSDRU, sume importante (aproximativ 55 milioane de lei) provenite din fondurile europene au fost atrase pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaționale, prin programele POR și POSCCE. Aceste fonduri au vizat reabilitarea campusului sportiv al Facultății de Educație Fizică și Sport și, respectiv, dezvoltarea infrastructurii de cercetare a universității. Alte fonduri europene importante (aproximativ 25 milioane de lei) au vizat dezvoltarea capacității administrative și dezvoltarea proiectelor de cercetare“, a afirmat prorectorul Dan Lazăr.

Practic, din această categorie de fonduri, cel mai mare proiect, în valoare de 32 milioane de lei, care va fi finalizat pe data de 9 octombrie, a vizat reamenajarea întregului Parc Sportiv „Iuliu Hațieganu“. Proiectul a reprezentat prima investiție majoră în acest parc, de la înființarea sa. Parcul a fost amenajat pe un teren pe care marele profesor clujean Iuliu Hațieganu, unul dintre cei mai proeminenți savanți români în domeniul medicinei, l-a cumpărat pentru fiul său. După moartea prematură a acestuia, profesorul Iuliu Hațieganu a decis să îl doneze universității clujene, cu dorința ca acolo să fie amenajat un parc sportiv, pentru că Iuliu Hațieganu a fost unul dintre primii savanți care au demonstrat științific legătura strânsă dintre practicarea sportului și păstrarea unei stări bune de sănătate. Tocmai de aceea, valoarea financiară a proiectului realizat de Universitatea Babeș-Bolyai pentru modernizarea acestui parc este dublată de o imensă încărcătură simbolică. 

Vor în continuare bani europeni

Membrii conducerii universității clujene spun că așteaptă ca autoritățile române să stabilească formele definitive ale documentelor și procedurilor care trebuie urmate pentru obținerea fondurilor europene alocate pentru intervalul 2014–2020. „În baza documentelor oficiale, va fi realizată o analiză care va fundamenta strategia universității pentru atragerea de fonduri europene. Ne dorim să utilizăm aceste instrumente financiare pentru a ne consolida poziția de universitate de elită“, spune prorectorul Dan Lazăr. Pe de altă parte, el a adăugat că se așteaptă ca autoritățile române să ia măsurile necesare pentru a corecta deficiențele constatate în exercițiul financiar precedent. „Considerăm necesară revizuirea întregului set de Instrucțiuni emise de AMPOSDRU și corelarea acestora cu Ghidurile și legislația în vigoare, astfel încât beneficiarii să nu mai întâmpine probleme legate de interpretarea anumitor prevederi“, a spus Dan Lazăr, care a mai enumerat printre problemele legate de atragerea fondurilor europene și nerespectarea termenelor asumate de autoritățile de management și de organismele intermediare, dar și comunicarea greoaie dintre acestea și beneficiari.

Prorectorul Dan Lazăr este unul dintre artizanii succesului financiar al UBB

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă