3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialTVR, îngenuncheată de pierderi financiare și imixtiuni politice

TVR, îngenuncheată de pierderi financiare și imixtiuni politice

Televiziunea publică se află în centrul unui nou scandal, după ce conducerea instituției a fost ieri demisă. Noi acuzații de cenzură, imixtiune politică și o situație financiară dezastruoasă adâncesc criza în care se află TVR.

„L-am prins de prea multe ori cu minciuna, când venea la mine în birou și mă ruga toate cele și apoi, la televizor, altceva.“ Declarația îi aparține premierului Victor Ponta, a fost făcută miercuri și se referă la fostul șef al TVR, Stelian Tănase, demis după ce raportul TVR a fost respins de Parlament. 

Cuvintele premierului scot la iveală încă o dată puternica amprentă a politicului asupra televiziunii publice, decapitată ieri după un nou scandal public. Cel demis a făcut acuzații grave de imixtiune politică în independența editorială a TVR la adresa vicepremierului Gabriel Oprea.

Același Stelian Tănase a fost însă acuzat de mai multe ori de cenzură pe timpul mandatului său la TVR, între decembrie 2013 și septembrie 2015.

Legea de funcționarea a televiziunii – Legea nr. 41/1994 – stipulează că TVR se află sub controlul Parlamentului, dar actul normativ apără libertatea acesteia, menționând că serviciile sale sunt „independente editorial“.

Dar tocmai  independența editorială a TVR a fost pusă la îndoială în nenumărate rânduri, postul fiind considerat obedient nu interesului public, ci partidelelor aflate la guvernare. În ultimii zece ani, TVR a fost condusă de cinci directori, toți numiți politic și apoi debarcați tot din motive politice.

Telefoanele generalului 

Și de această dată, asupra executării conducerii TVR planează suspiciuni de imixitiune politică. Fostul președinte-director al TVR, Stelian Tănase, a acuzat că a fost „lichidat“ de la conducerea televiziunii la cererea vicepremierului Gabriel Oprea, șeful UNPR, parte a coaliției de guvernare. Cel din urmă este subiectul unui scandal în care este acuzat că a plagiat teza de doctorat și că a coordonat o adevărată rețea de teze de doctorate plagiate ale unor magistrați și politicieni la Academia Națională de Informații, instituția de învățământ a Serviciului Român de Informații. Gabriel Oprea l-ar fi contactat pe Stelian Tănase, furios că știrea despre teza sa de doctorat a fost difuzată la TVR.

„Da, generalul Gabriel Oprea m-a sunat de trei ori între 4-7 septembrie. M-a certat pentru difuzarea unei știri despre acuzația de plagiat care i s-a adus. Da, mi-a cerut pe un ton cazon să cenzurez la TVR.“, a scris pe blogul său Stelian Tănase. Acesta nu a fost sunat direct de Oprea, ci prin intermediari: jurnalistul Realitatea TV Rareș Bogdan și reprezentantul UNPR în Consiliul de Administrație al TVR, Cătălin Blebea. Primul a recunoscut pentru site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan că Oprea i-a cerut telefonul pentru a vorbi cu Stelian Tănase. Cătălin Blebea nu a putut fi ieri contactat. RL a încercat să obțină un punct de vedere de la cabinetele de vicepremier și ministru de Interne ale lui Gabriel Oprea, dar nu a primit nici un un răspuns. 

În mijlocul scandalurilor de imixtiune și cenzură, TVR moare și pe alt front, cel al pierderilor financiare. La sfârșitul anului trecut, TVR avea datorii totale de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. Instituția-mamut, cu aproape 2.500 de angajați și fără un management eficient, a înregistrat pierderi de la an la an. Discuțiile privind situația dezastruoasă a televiziunii s-au purtat mai ales în jurul creșterii taxei TV și a unor restructurări de personal parțiale, care s-a dovedit ineficientă și a iscat controverse legate de motivele subiective ale disponibilizărilor, aruncând TVR în procese cu foști angajați.

Acuzațiile de cenzură aduse lui Stelian Tănase

Stelian Tănase a fost numit la conducerea TVR în decembrie 2013, la propunerea PNL, pe atunci parte din USL. Reproșuri similare cu cele pe care le face politicienilor i-au fost aduse și lui. Beatrice Comănescu, Monica Ghiurco, Adelin Petrișor sunt jurnaliști ai TVR care l-au acuzat de cenzură. Astfel, acestuia i s-a reproșat public scoaterea de pe post a unor documentare și știri, dând telefon pe linie ierarhică. De-a lungul timpului, lui Stelian Tănase i s-au adus și acuzații de susținere a lui Victor Ponta, după ce, cu doar o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, premierul și candidatul Ponta și-a prezentat proiectele și reușitele timp de o oră, în timpul emisiunii „Viața satului“.

„Nu vreau să mă repet sau să repet decizia CNA-ului că nu a fost nici un act de cenzură.“, s-a apărat Tănase despre acuzațiile că ar fi interzis anumite știri. Fostul șef al TVR i-a urat ieri succes celei care a preluat interimatul, Irina Radu, director de programe, având în vedere „nenumăratele acțiuni de imixtiune politică“. Întrebat de RL de ce vorbește despre ele abia acum, Tănase a spus că nu au fost presiuni atât de puternice încât să nu reziste. “I-am băgat în aia a mă-sii, sau le-am trântit telefonul, sau le-am zis nu se poate și le-am explicat de ce nu se poate. (…) Mulți oameni își imaginează că, dacă ei sunt la Guvern, televiziunea este vasală și, în consecință, trebuie să execuți comenzi.“, a spus Tănase, pentru RL.     

Cele mai citite

Datoria publică a României depășește pragul de 900 miliarde de lei, atingând 54,4% din PIB

Planul fiscal pe șapte ani, avizat de Comisia Europeană estimează pentru 2024, un deficit bugetar de 7,9% din PIB Datoria publică a statului român a...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...

Fanii Bayern Munchen, atac dur la adresa lui Nasser Al-Khelaifi! „Fotbalul mai e al nostru?”

Suporterii bavarezi au afișat mesaje împotriva patronului lui PSG, Nasser Al-Khelaifi, în timpul meciului Bayern - PSG 1-0 din etapa a 5-a a Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă