19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialTurul Ciclist al României. Schimbare de lider în Mica Buclă, cu Andrei...

Turul Ciclist al României. Schimbare de lider în Mica Buclă, cu Andrei Nechita la două secunde de tricoul galben

Etapa a cincea a ediţiei din acest an a Turului Ciclist al României, desfăţurată pe o distanţă de 160 km pe traseul Siret – Rădăuţi – Suceava, a fost una pe cât de interesantă pe atât de dificilă, cu două căţărări de tip A şi trei sprinturi. Gradul de dificultate a fost ridicat şi din cauza condişiilor meteo, rutierii având parte de primul duş rece la această competiţie. Trebuie să recunoaştem însă că a plouat pe o porţiune destul de scurtă de traseu, adicâ mult mai puţin decât se aştepta toată lumea ţinând seama că meteorologii au anunţat cod galben pentru toate judeţele şării.

La startul etapei a cincea, care s-a dat de la ieşirea din localitatea Siret, s-au aliniat 72 de rutieri, plutonul menţinându-se compact până la Rădăuţi unde a avut loc primul sprint. Pe parcus acesta s-a fărâmiţat, la un moment dat întinzându-se pe aproximativ 4 km, pentru ca pe final să se împartă în trei plutoane mai mici. Spre bucuria noastră, reprezentanţii României au avut o comportare foarte bună. Andrei Nechita, componentul naţionalei României s-a menţinut în frunte aproape toată cursa şi a fost aproape să câştige etapa, dar la Suceava a trecut linia de sosire al doilea, la doar o jumătate de roată în spatele croatului Matja Kvasina, component al echipei Tuşnad Cycling. Pe locul al treilea s-a clasat Denys Karnulin de la ISD Lampre. Dintre români s-au mai remarcat Eduard Grosu care a câştigat sprintul de la Câmpulung Moldovenesc, şi Valentin Pleşea, care a evadat înainte de sprintul de la Gura Humorului, iar la final a sosit pe locul 10, la doar două minute de câştigător.

Interesant este că în clasametul general, grecul Ioannis Tammouridis a fost detronat din poziţia de lider pe care s-a menţinut în primele patru etape, iar în fruntea ierarhiei s-a instalat Matja Kvasina. Croatul are însă un avantaj extrem de fragil, doar două secunde, în faţa reprezentantului nostru Andrei Nechita care se menţine pe poziţia a doua pe care o ocupă de la începutul competiţiei. “In general îmi plac cătărările şi merg bine dacă intru odihnit în cursă. Pe etapa asta am prins o zi bună şi am obţinut un rezultat mulţumitor. N-am câştigat tricoul galben al etapei, dar important va fi rezultatul final”, a spus Andrei Nechita, câştigătorul de anul trecut al Micii Bucle. La rândul său, croatul Matja Kvasina a fost de un optimism rezervat vizavi de şansele sale de a câştiga competiţia. “Am obţinut un rezultat bun pentru că aş putea spune că specialitatea mea sunt căţărările. Nu mă gândesc decât să merg cât pot de bine în fiecare etapă şi apoi mai vedem”, a declarat Kvasina.

In clasamentul general pe echipe conducerea a fost preluată de formaţia italiană ISD Lampre, în timp ce naţionala României, lider în primele patru etape, a picat pe poziţia a patra.

La finalul etapei a cincea tricourile au fost atribuite astfel :
Tricoul galben (al liderului clasamentului general, pe timp) – Matja Kvasina
Tricoul alb (pentru cel mai combativ ciclist, liderul clasamentului pe puncte acordate la finalurile de etapă) – Ioannis Tamouridis
Tricoul verde (pentru cel mai bun căţărător) – Anatoliy Pakhutsov
Tricoul roşu ( pentru cel mai bun sprinter) – Olexandr Golovash
Tricoul albastru (pentru cel mai bun roman) – Andrei Nechita
Tricoul tricolor (pentru cel mai bun tânăr român) – Valentin Pleşea

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă