9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialTurul Ciclist al Frantei, la start

Turul Ciclist al Frantei, la start

» 1,5 milioane euro va primi castigatorul editiei din acest an a Turului Ciclist al Frantei.

» Tricoul cu numarul 1 va fi imbracat in premiera de rutierul care a sosit al doilea in 2007.

Startul editiei a 94-a a celebrului Tur Ciclist al Frantei, supranumit "Marea Bucla", se va da astazi la Brest. Circuitul va avea in acest an 21 de etape ce vor fi parcurse in trei saptamani, iar intreg traseul masoara peste 3.500 km. Cea mai lunga etapa a competitiei va fi a cincea, Cholet-Chateuroux (230 km), iar cea mai scurta va fi ultima, Eyampes-Paris (143 km). La editia din acest an, tricoul cu numarul unu va fi atribuit australianului Cadel Evans, de la echipa Silence, desi de obicei era purtat de castigatorul cursei precedente sau, in lipsa acestuia, de un alt rutier din echipa sa. Evans, al doilea in Turul Frantei in 2007, a beneficiat de absenta spaniolului Alberto Contador, castigatorul competitiei de anul trecut, si de disparitia echipei acestuia, Discovery Channel.

In 2007, pentru prima oara in istoria Turului, numerotarea a inceput de la 11, deoarece identitatea castigatorului editiei din 2006 nu era cunoscuta, din cauza unui scandal de dopaj in care a fost implicat americanul Floyd Landis, iar organizatorii au vrut sa marcheze incidentul in mod simbolic, neatribuind primele noua numere. Potrivit parerilor specialistilor, principalii favoriti la castigarea competitiei din acest an sunt spaniolul Alejandro Valverde, italianul Damiano Cunego, francezul Silvain Chavanel, belgianul Tom Boonen, rusul Denis Mensov, care a castigat de doua ori turul Spaniei, dar pana acum a esuat in tentativele de a sosi cu tricoul galben la Paris. Cursa fiind complicata si cu un traseu exigent, poate oferi insa surprize, la victorie aspirand multi rutieri din pluton, profesionisti experimentati din Belgia, Olanda sau Elvetia. Fondul de premii este estimat la 3 milioane euro, dintre care 1,5 milioane vor reveni invingatorului.

Contador, absent din Marea Bucla, dar prezent la JO
Rutierul spaniol Alberto Contador, invingatorul Turului Italiei incheiat recent, care nu isi va putea apara tricoul galben la aceasta editie a Marii Bucle deoarece echipa sa a fost exclusa din competitie, continua totusi sa viseze. Tanarul castigator al editiei de anul trecut a Turului Frantei isi doreste sa devina primul spaniol care isi va adjudeca toate cele trei mari competitii cicliste (Turul Frantei, Turul Italiei si Turul Spaniei). Pana atunci insa el a anuntat ca vrea sa participe la Jocurile Olimpice de la Beijing in probele de sosea si contratimp.

Marea Bucla si-a pierdut din stralucire
Din pacate, Marea Bucla si-a mai pierdut din stralucire dupa nenumaratele scandaluri de dopaj care au zguduit in ultimii ani competitia. Culmea este ca tocmai fostul ciclist german Jan Üllrich, castigatorul editiei din 1997 a Turului Frantei, care s-a retras din activitate din cauza implicarii intr-o retea de dopaj sanguin, a tinut sa declare ca Marea Bucla si-a pierdut statutul de cea mai importanta cursa din lume, pentru ca "nu mai participa cei mai buni".

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă