20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTurnul Babel de… Galati

Turnul Babel de… Galati

» Numarul strainilor care lucreaza cu contract de munca la firmele din Galati s-a dublat in acest an.

» Printre ei se numara turci, indieni, argentinieni, ucraineni, bulgari si chiar somalezi.

» Zeci de muncitori romani refuza slujbele oferite si prefera sa ramana someri.

Pe piata fortei de munca din Galati, locurile romanilor plecati la munca in Spania, Italia sau Irlanda incep sa fie ocupate de muncitorii straini. Conform statisticilor oficiale, la firmele din Galati lucreaza 379 de straini, dintre care 204 cu contract de munca, iar 175 detasati temporar pentru lucrarile executate la Galati de firmele ai caror angajati sunt. La capitolul angajatilor cu carte de munca, o grupare importanta, in special prin conducerea celei mai importante afaceri din Galati, aceea a productiei de laminate, este cea a indienilor care lucreaza pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal, al carui proprietar este conationalul lor Lakshmi Mittal. Dintre acestia, 48 sunt angajati ai Grand Smithy International, care isi desfasoara activitatea la Halda de Zgura, dar si in alte sectoare din combinat. Alti 20 de indieni, specialisti in productia de laminate si marketing, lucreaza in echipa de administrare a combinatului.

 

Comunitatea indiana a aparut la Galati imediat dupa preluarea combinatului de trustul lui Lakshmi Mittal si s-a integrat in viata orasului cu mare discretie, putand fi vazuti destul de rar la promenada sau la cumparaturi la hypermarketurile din Galati. Familiile indiene locuiesc intr-un bloc din cartierul Mazepa 1, pe Faleza Dunarii, iar copiii indienilor merg la scoala din cartier, unde invata limba romana, la serbarile scolare uimind asistenta prin recitarea unor poezii romanesti. Din 2002, in zona comerciala Tiglina 1 a aparut si restaurantul cu specific indian "Cip Bay", unde famiile indiene apar destul de rar, atunci cand au de sarbatorit un eveniment.

Invazia turca
Alt detasament masiv de forta de munca din import este cel reprezentat de constructorii turci. O suta de muncitori turci lucreaza la firma Azizoglu, care construieste un complex rezidential in zona veche a orasului, in apropierea Gradinii Publice, iar alti 75 de turci lucreaza la firma Yapi Sistem, care realizeaza colectorul de canalizare si statia de epurare a apelor uzate, lucrare finantata in cadrul Programului ISPA. La sectiile de vopsitorie si tubulatura din santierul Naval Damen lucreaza 35 de ucraineni si bulgari, iar la una din firmele subcontractoare de pe platforma santierului urmeaza sa lucreze aproximativ 80 de vietnamezi, care vor schimba semnificativ statisticile. La firma Intfor lucreaza 50 de chinezi, care se ocupa de instalarea unei linii tehnologice importate din China.

 

La firma de salubritate Rer Ecologic Service lucreaza patru somalezi, angajati prin intermedierea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati. Nu lipsesc din peisajul economiei galatene nici argentinienii, sau cetateni din Burchina Faso! Din pacate, incep sa dispara din peisaj romanii. Nu e vorba de cei plecati la munca in Italia, Spania sau Irlanda, ci de cei ramasi acasa, care, desi nu au un loc de munca, fac doar vizite de curtoazie la bursele de locuri de munca, pentru ca nu au nici cea mai mica intentie sa se angajeze. Prefera sa incaseze ajutorul de somaj de la stat si sa mai incaseze ceva dintr-o activitate la negru, cum ar fi cea de sofer de maxi-taxi. AJOFM Galati a fost nevoita sa sisteze plata ajutorului de somaj pentru 91 de galateni care au refuzat locurile de munca ofertate si recalificarea intr-o alta meserie decat cea care le place cel mai mult: "meseria" de somer!

» Numar dublu
"Numarul muncitorilor straini din judetul nostru a crescut in comparatie cu anii trecuti. Acum doi-trei ani, aveam cate 30-40 de straini. La sfarsitul anului 2007, aveam 90 de persoane angajate pe baza de contract, iar acum avem 190, deci numarul s-a dublat in opt luni, si nu am mai pus la socoteala muncitorii detasati." Ionel Petrea, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Galati

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă