19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTurismul transfrontalier, o oportunitate exploatata insuficient

Turismul transfrontalier, o oportunitate exploatata insuficient

»  Turismul transfrontalier in Euroregiunea Dunarea de Jos este, in opinia presedintelui asociatiei "La Drum" din Tulcea, Dan Arhire, o oportunitate de dezvoltare economica exploatata insuficient.

» Legaturile navale dintre Romania si Ucraina sunt extrem de greu de realizat, iar taxele portuare sunt foarte mari.

Presedintele asociatiei "la Drum", Dan Arhire, a declarat, in timpul unei conferinte de presa care a urmat seminarului "Croaziere si turism transfrontalier – o sansa pentru dezvoltarea Euroregiunii Dunarea de Jos", organizat in orasul ucrainean Ismail, ca legatura navala dintre Tulcea, Romania, si Ismail, Ucraina este foarte greu de realizat. "In timpul seminarului desfasurat saptamana trecuta in Ismail am incercat sa punem in legatura operatorii turistici din cele doua zone sa se lamureasca cel putin asupra momentului in care ne aflam din punctul de vedere al comunicarii transfrontaliere. Daca avem aceasta baza, vom putea vorbi in curand despre dezvoltarea turismului transfrontalier. Din pacate, in momentul de fata, legatura navala dintre cele doua zone este foarte dificila", a afirmat Dan Arhire.

 

El a mai spus ca taxele percepute pentru acostarea unei nave romanesti in portul Ismail, Ucraina, sunt foarte mari, respectiv 670 de dolari, pentru doua acostari, iar tarifele sunt crescute atunci cand operatiunea se desfasoara sambata sau duminica.
"Navo-gara din Ismail nu este folosita si, din punctul nostru de vedere, trebuie intreprinse actiuni de catre liderii administratiilor locale pentru imbunatatirea relatiilor din domeniul turistic, in conditiile in care operatorii de profil din Ucraina sunt foarte interesati de legaturile de afaceri cu cei din Romania, dar exista greutati. Am intalnit in Ismail, de exemplu, ucraineni cunoscatori ai limbii romane care ne-au abordat si care ne-au cerut sa le facem chemare in Romania. Din pacate, inca mai exista dificultati de tip birocratic", a mentionat Arhire.

14 persoane au trecut granita intr-un an
Prin punctele de trecere simplificata din judetul Tulcea, au trecut in Ucraina doar 14 persoane, in timp ce in acest an numarul persoanelor care au trecut prin cele trei puncte din judet a fost aproape dublu. "Din pacate, numarul persoanelor care ajung in Ucraina sau Romania prin punctele de trecere simplificata este in continuare foarte mic. Prin acestea nu au trecut grupuri de turisti, astfel ca aceasta oportunitate de dezvoltare transfrontaliera ramane in continuare un deziderat", a precizat Dan Arhire.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă