11.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialTurismul litoral, intre epitaf si declaratie de dragoste

Turismul litoral, intre epitaf si declaratie de dragoste

Pana la deschiderea oficiala a sezonului estival mai sunt 45 de zile. Specialistii spun ca 2006 va fi cel mai greu an pentru turismul romanesc. Gripa aviara, lipsa investitiilor, anularea contractelor cu marii tour-operatori, ploile, preturile exorbitante, lipsa serviciilor de calitate Ð toate acestea fac din actualul sezon un adevarat fiasco. Pana acum, nici o strategie guvernamentala nu a reusit sa dea roade. Cei implicati in domeniu spera ca prin eforturile din acest an sa fie salvat macar sezonul 2007.

Acum cinci ani, cand guvernantii au venit cu ideea ca turistii straini sunt salvarea acestui domeniu in Romania, toata lumea credea ca va curge numai lapte si miere. Hotelurile s-au deschis, dar desantul asteptat nu mai sosea. Numai doi, trei rataciti, pentru care trebuia incalzit tot hotelul si trebuia reangajat personalul. Incasarile nu justificau costurile. Situatia s-a perpetuat, dar lucrurile nu s-au schimbat in bine. Dimpotriva, de curand, divizia scandinava a unuia dintre cei mai mari tour-operatori din lume, TUI, a anuntat ca anuleaza contractele pentru Neptun si Mamaia. Adio suedeze care se bronzeaza pe malul romanesc al Marii Negre. Decizia nu este vazuta ca o tragedie de Ciprian Popescu, reprezentantul TUI in Romania, care reaminteste ca celelalte divizii au decis sa ramana. „Sa asteptam pana la sfarsitul sezonului, sa tragem linie, pentru a vedea daca anul 2006 este mai bun sau mai rau decat cel precedent”, spune el. Din pacate, gestul poate fi usor citit ca pe un semnal de catre turistii straini.

Pariu pierdut

Ca lucrurile nu stau tocmai roz o demonstreaza chiar strategia de promovare a litoralului, sustinuta de Autoritatea Nationala pentru Turism. Presedintele acesteia, Ovidiu Iuliu Marian, a declarat ieri, in cadrul seminarului „Litoralul romanesc 2006”, sustinut la Constanta, ca un milion de euro din suma totala de 3,7 milioane de euro destinata promovarii Romaniei ca destinatie turistica in strainatate va fi realocata pentru promovarea pe plan intern. Decizia demonstreaza ca pariul cu turistii straini este considerat pierdut si ca nu mai e cazul sa facem valva in jurul acestui subiect. Mai mult, guvernantii sunt speriati ca insisi turistii romani vor prefera alte locuri pentru a se bronza. „Nu sunt interesat de outgoing”, a declarat transant seful ANT, subliniind ca se incearca mai multe solutii pentru a pastra turistii in tara.

Delta, pamantul fagaduintei

Una dintre aceste solutii este Delta Dunarii. Pentru prima data, ANT dispune de bani pentru investitii. Cateva sute de milioane de euro vor fi „injectati” in turismul rural, in statiunile balneoclimaterice, in statiunile de sky si in Sibiu, capitala culturala europeana in 2007. Din aceasta suma, 60 de milioane de euro vor fi alocati Deltei Dunarii, in perioada 2006-2008, prin Programul de dezvoltare a infrastructurii turistice Delta Dunarii-Litoral. „Se vor realiza, probabil, trei miniporturi, unul in Delta Dunarii si doua pe litoralul romanesc, pentru agrement nautic, se vor amenaja puncte de observare, filmare si fotografiere, se va extinde infrastrucura de facilitati si acces spre plaja, in mod special in partea de sus a litoralului”, a precizat Ovidiu Iuliu Marian, mentionand ca in aceasta ultima categorie intra canalizarea, dusurile, punctele de prim-ajutor, salvamar etc.
De asemenea, se mai au in vedere amenajarea unei retele de informare turistica si finalizarea planurilor de dezvoltare, care sunt inexistente pentru o mare parte din statiunile litorale. Strategia mai prevede amenajarea si includerea in circuitul turistic zonal a obiectivelor culturale si istorice, includerea unor facilitati necesare pentru acordarea distinctiei Blue Flag plajelor, precum si amenajarea unor unitati de agrement pe plaja.

Practica ne omoara

In teorie, lucrurile arata bine. Din pacate, anul 2005 s-a incheiat dezastruos pentru turismul litoral, cu inundatii care au ras de pe fata pamantului o parte din statiunea-simbol a judetului Constanta. Cand credeam ca nimic nu se mai poate intampla, dezastrul a lovit din nou: gripa aviara a incoltit judetul. Desi hotelierii dau vina pe presa, spunand ca exagereaza, si chiar cer CNA-ului sa interzica difuzarea acestui subiect (!), realitatea este ca turistii, in special cei straini, au de unde alege si se vor orienta spre alte destinatii. Pe langa dezastrele naturale, turismul este tradat si de deciziile autoritatilor.
Anul scolar incepe la data de 1 septembrie, omorand din fasa capatul de sezon. Angajatii din turism lucreaza maximum cinci luni pe an, neputand fi angajati permanent pentru ca nu activeaza minimum sase luni. „Ne pregatim oamenii pentru altii, pentru ca majoritatea pleaca pe vase de croaziera”, spun hotelierii. Statiunile ofera numai nisip si apa, fara alte posibilitati de petrecere a timpului liber.
Gripa aviara, spunea reprezentantul TUI, este ca o maladie care ataca un bolnav de cancer. Tursimul romanesc este, intr-adevar, bolnav de cancer. Gripa aviara poate fi lovitura sa de gratie.

Cele mai citite

Monumentele Capitalei, pregătite să-și recapete strălucirea

Primarul Capitalei anunță lucrări la monumentele istorice care au nevoie de intervenții urgente Primăria Capitalei a lansat în SEAP, prin Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești...

Rusia cere Occidentului să accepte „victoria” în Ucraina și să înceapă negocierile de pace, după victoria lui Trump în SUA

Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat joi că statele occidentale ar trebui să recunoască succesul Rusiei în conflictul din Ucraina...

Bela Karoly, în stare gravă! Legendarul antrenor de gimnastică se luptă cu Alzheimerul

Starea de sănătate a lui Bela Karoly, fostul antrenor de gimnastică al echipei României și al Statelor Unite, se deteriorează grav, potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă