19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTurismul de sanatate, arma secreta a litoralului

Turismul de sanatate, arma secreta a litoralului

» Strategia de dezvoltare a activitatilor turistice din sudul litoralului prevede relansarea domeniului balneo.
» Incepand de anul viitor, mii de turisti strani ar putea veni la tratament pe riviera romaneasca.

Dupa mai multi ani in care nu au fost sprijinite de stat, activitatile balneare revin in atentia autoritatilor. Institutiile de stat in turism vor urma, incepand din aceasta toamna, exemplul agentilor economici privati din domeniu, care au investit sume importante de bani in dezvoltarea infrastructurilor balneare, centrelor SPA, de tratament si divertisment. Recent adoptata Lege a turismului vine cu o serie de noutati, in fapt, concepte aplicate cu succes pe pietele de turism concu-rente. Pe scurt, este vorba despre acordarea unor facilitati fiscale in domeniu si relansarea turismului de sanatate, cu precadere in sudul litoralului.

Salvarea sezonului rece
Asa cum am mentionat mai sus, investitorii privati din turism au facut cu mai multi ani in urma un prim pas pentru dezvoltarea turismului de sanatate. Specificul turismului estival, respectiv inchiderea majoritatii unitatilor hoteliere o data cu venirea sezonului rece, i-a determinat pe multi sa caute solutii alternative de asigurare  a veniturilor in extrasezon. Din acest punct de vedere, 2008 poate fi considerat anul in care s-a spart gheata, in preajma sarbatorilor de iarna la malul marii fiind inregistrati peste o mie de turisti cazati pentru diverse tratamente. Astfel, deja consacratelor centre balneo cu vechime pe litoral li s-au alaturat bazele SPA. Specialistii prevad pentru sfarsitul anului 2009 o crestere a numarului turistilor care vin la mare pentru a-si ingriji sanatatea.

 Pe langa unitatile de trei si patru stele, in "categoria" unitatilor de sanatate au intrat si hotelurile de doua stele. Pe langa faimoasele impachetari cu namol si cure de Gerovital, hotelurile si-au diversificat paleta de tratamente, folosind izvoarele termale.

Lista de prioritati
Zona de sud a litoralului este considerata, incepand din aceasta toamna,  zona turistica de interes national. Strategia de dezvoltare a turismului in sudul litoralului include mai multe proiecte de dezvoltare si reorganizare a statiunilor turistice si vizeaza activitati de agrement, completarea activitatilor turistice, reabilitarea bazei materiale si crearea de oportunitati pentru turisti, toate acestea cu aplicare imediata. Strategia vizeaza nu doar statiunile turistice, ci si localitatile cu deschidere la Marea Neagra, precum 23 August sau Tuzla. Anual, ministerele Turismului si Transporturilor vor intocmi o lista cu drumurile ce duc catre diferite destinatii turistice din tara si care vor constitui o prioritate pentru actiuni de imbunatatire si refacere.

 

Investitiile pentru toate aceste proiecte vor fi realizate prin parteneriate public-private, dar si cu fonduri UE. Operatorii din tu-rism vor fi obligati sa deschida unitatile la data inceperii sezonului, 1 Mai, si sa nu le inchida mai devreme de 30 septembrie, iar cei care le vor tine deschise minimum cinci luni pe an vor beneficia de reducerea de impozit de 50%.

Se intorc nemtii
Grupul german TUI a anuntat recent ca va opera din nou in Romania, incepand cu anul 2010, in urma unui parteneriat incheiat intre Ministerul Turismului si sucursala TUI din tara noastra, aflata la Constanta. Ministerul roman va publica un catalog realizat in colaborare cu TUI si s-au purtat negocieri cu operatorul german Air Berlin pentru deschiderea unei linii charter, din primavara anului viitor, care va aduce turisti germani pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta. TUI era pana nu demult unul dintre cei mai importanti parteneri de afaceri din turism ai romanilor. Turistii germani obisnuiau sa se trateze in numar mare pe litoralul romanesc. Asta, pana in primavara anului 2006, cand grupul german a decis sa se retraga. Destinatiile romanesti au fost scoase din cataloagele de promovare, TUI aratandu-se nemultumit de conditiile de cazare, preturile mari practicate de hotelieri, mizeria, lipsa parcarilor si zgomot.

Pretul sanatatii
O zi de tratament costa pe litoral intre 23 si 35 de lei, in functie de numarul si tipul procedurilor. La tratament sunt folosite apa de mare, apa sulfuroasa, namolul sapropelic, saruri si diverse concentratii de substante obtinute din plante. Bazele dispun de sectii de hidroterapie, masaj, electroterapie, cultura fizica medicala. Pe litoralul romanesc se pot trata o gama variata de afectiuni, printre care reumatismul, sechele neurologice, boli ale aparatului respirator, de circulatie, nutritie si multe altele. Turistii pot beneficia de tratament balnear suplimentar, cu proceduri contractate in sitemul de asigurari de sanatate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă