13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia: Serviciile secrete vor avea mai multe drepturi

Turcia: Serviciile secrete vor avea mai multe drepturi

Preşedintele turc Abdullah Gül a promulgat, vineri, o nouă versiune a legii controversate care conferă puteri sporite Agenţiei naţionale turce de informaţii (MIT).

Legea, care a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Jurnalul Oficial, sâmbătă, a fost adoptată joi de către Parlament şi denunţată de către opoziţie, care a anunţat că o va contesta la Curtea Supremă, potrivit Mediafax.

Proiectul – depus înaintea alegerilor muncipale de la 30 martie, în urma cărora Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, la putere) al premierului Recep Tayyip Erdogan a obţinut o victorie detaşată – a provocat numeroase critici, iar şeful statului a cerut să fie revizuit.

În noua versiune, semnată de către Abdullah Gül, serviciile de informaţii au fost plasate sub controlul Parlamentului, în cadrul căruia o comisie specială va fi însărcinată să supervizeze MIT, poliţia şi serviciile de informaţii din cadrul Jandarmeriei.

Noua lege abilitează MIT să asculte linii telefonice şi să colecteze informaţii în legătură cu „terorismul, crimele internaţionale şi informaţiile externe“.

Ea acordă totodată o impunitate judiciară membrilor MIT în exerciţiul funcţiei şi introduce pedepse de până la zece ani de închisoare pentru difuzarea de documente confidenţiale aparţinând MIT.

Opoziţia consideră legea drept o ultimă lovitură din partea premierului Recep Tayyip Erdogan, după scurgerea către reţele de socializare a unor conversaţii telefonice care-l implică într-un scandal de corupţie şi a unor conversaţii cu oficiali turci, inclusiv directorul MIT, care evocau ipoteza unei intervenţii militare în Siria.

Erdogan, aflat la putere de 11 ani, se află într-un adevărat război cu fostul său asociat islamist Fethullah Gülen, un predicator care conduce o mişcare social-religioasă, pe care-l acuză că este instigatorul acestor scurgeri de informaţii.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă