10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia are tot dreptul să intervină în Siria dacă forțele kurde nu...

Turcia are tot dreptul să intervină în Siria dacă forțele kurde nu se retrag la est de Eufrat

'Turcia are tot dreptul să intervină' dacă forțele kurde nu se retrag rapid la est de râul Eufrat, mai departe de frontiera turcă, a declarat joi ministrul apărării turc Fikri Isik, informează AFP, preluată de Agerpres.

'Pentru moment ei nu s-au retras, noi urmărim cu mare atenție acest proces. Această retragere este importantă pentru noi', a declarat Isik la postul NVT, la o zi după o ofensivă a rebelilor kurzi sirieni, susținuți de armata Turciei, care au alungat gruparea Stat Islamic (SI) din localitatea siriană Jarablus (nord).

Această operațiune este motivată de dorința Ankarei de a împiedica preluarea de către milițiile kurde a controlului asupra acestei localități și de a deschide un coridor pentru rebelii moderați, potrivit unui responsabil turc.

Forțele Democrate Siriene (FDS) au lansat în 14 august bătălia de la Al-Bab, cel mai important bastion al SI în provincia Alep. Dacă ele vor captura Jarablus, kurzii vor putea reuni acest teritoriu sub controlul lor, de la Afrin până în regiunile lor din nord-estul Siriei.

'O mică parte din FDS s-a retras la est de Eufrat, însă grosul forțelor sale este încă în vest', a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, citând surse de pe teren. 'Kurzii nu-și vor abandona visul (de a lega cele două regiuni autonome), în pofida tuturor presiunilor internaționale', a adăugat el.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă