25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial„Tunurile" date la Protecţia Copilului Galaţi, pedepsite cu închisoare

„Tunurile” date la Protecţia Copilului Galaţi, pedepsite cu închisoare

Fosta şefă de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi şi o parte din complicii săi au fost pedepsiţi cu câte 2-3 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepselor.

 

Afacerile pe bani publici de la Protecţia Copilului Galaţi au ieşit la iveală în vara lui 2008, pe fondul altui scandal de presă izbucnit la aceeaşi instituţie după ce presa a dezvăluit că minorii asistaţi erau daţi în plasament la „tarife” de la 1.000 la 3.000 de euro. Exista chiar şi „listă de aşteptare” a celor ce voiau să devină asistenţi maternali. Garda Financiară a descoperit foarte multe fraude în achiziţiile DGASPC, dar valoarea reală a pagubelor nu a putut fi evaluată. DGASPC avea alocat un buget de 60% din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi şi după unele surse au fost tocate în afacerile clientelare aproximativ patru sute de miliarde de lei vechi. Cazul a intrat în atenţia DNA şi în 2010 procurorii au trimis în judecată pe fosta directoare, Marinela Dobrea, fiica sa, Raluca Dobrea – referent în cadrul DGASPC, administratorii a 3 firme „căpuşă”, un jurist şi o inspectoare de la Finanţe. Principala acuzaţie era „abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată”. În dosarul 3107/121/2010, în care au fost judecate „infracţiuni de corupţie – Legea nr. 78/2000”, instanţa de la tribunal a dispus pedepsele.

Marinela Dobrea a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, fiica sa, Raluca Dobrea, a primit 3 ani, tot cu suspendare, iar complicii au primit pedepse similare: Alina Radu a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, Lenuţa Bălan – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Adrian Serghe – 5 luni cu -suspendare, Sandor Borsos – 4 luni cu suspendare, Caranfil Mitincu – un an şi 10 luni cu suspendare.

Carmen Ambrinoc a fost achitată. Procurorii DNA au făcut deja recurs.

Comisioane de 700%

Instanţa i-a obligat pe cei 7 membri ai „clanului” Dobrea la plata în solidar a sumei de 691.362 lei către DGASPC, cu titlul de despăgubiri civile, aceasta fiind suma considerată de Curtea de Conturi ca fiind paguba adusă direcţiei de această grupare. E o sumă infimă în raport cu tunurile date banului public, pentru că la achiziţiile de îmbrăcăminte şi hrană pentru copiii asistaţi se ajunsese la practicarea unor comisioane de 700%.

Spre exemplu, în 2008 Garda Financiară descoperea la DGASPC afaceri de 350.000 euro, derulate de Raluca Dobrea şi amicul ei, Ştefan Cristea, prin firmele lui Cristea, Kerkira SRL şi Vest Invest SRL, dar şi prin Petantic SRL, firma lui Doru Grigore. Prin Petantic, au livrat îmbrăcăminte pentru orfani, aplicând comisioane de la 49% la 700%.

În nota explicativă dată la Gardă, Doru Grigore a recunoscut că Ştefan Cristea se ocupa de contracte, iar Raluca întocmea facturile. Raluca Dobrea pasa facturile mamei sale, care le plătea pe loc. În iulie-august 2008, Raluca a scos din contul Kerkira SRL 17.600 euro.

Pantofi nr 46, pentru copii de 5 ani

DGASPC a derulat contracte cu o firmă din Reghin, unde Dobrea îşi petrece lungi sejururi. E vorba de Sanreg SRL, administrată de Sandor Borsos. În locul indemnizaţiilor ce trebuiau plătite cash asistenţilor maternali, Dobrea le-a băgat pe gât produse livrate de Borsos.

În 2006 au fost achiziţionaţi pantofi în valoare de 110.000 lei. Borsos a încasat ilegal TVA de 21.172 lei, dar jongleria a fost achiziţia de marfă pe stoc, copiii de la 5 la 10 ani fiind puşi să încalţe pantofi nr. 46! În loc de bani, Dobrea le-a mai dat asistenţilor maternali şi cearşafuri, pături şi perne, cumpărate de la Ramiela SRL, în această achiziţie DGASPC fiind păgubită cu 34.000 euro.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă