26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialTsipras vrea să semneze un acord de colaborare economică cu Rusia

Tsipras vrea să semneze un acord de colaborare economică cu Rusia

Premierul elen Alexis Tsipras intenționează să semneze un acord economic cu Rusia, pe o perioadă de trei ani, spre nemulțumierea liderilor occidentali, informează Mediafax.

Tsipras se va întâlni, pe 8 și 9 aprilie, cu președintele rus Vladimir Putin, prilej cu care va semna acordul economic.

Astfel, autorităţile de la Atena sunt hotărâte să facă o politică economică şi energetică multilaterală. În acest sens, obiectivul autorităţilor elene este semnarea unui plan comun de acţiune cu Rusia, în domeniul economiei, comerţului, cercetării şi tehnologiei, pe termen de trei ani, au declarat surse guvernamentale elene au declarat pentru Kathimerini.

Oficiali europeni de rang înalt şi-au exprimat deja îngrijorarea că Grecia s-ar folosi de Rusia în negocierile cu creditorii internaţionali pentru continuarea finanţării statului elen aflat în pericol să intre în criză de lichidităţi.

Tsipras nu pare să fie impresionat de îngrijorarea Occidentului faţă de un derapaj geopolitic al Greciei şi nu intenţionează să ascundă factori de dezacord, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia, au arătat sursele.

Pe parcursul weekend-ului, politicieni germani şi-au exprimat rezervele puternice avute faţă de vizita premierului grec la Moscova.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen să nu îndepărteze UE. Într-un interviu acordat publicaţiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus că “ar fi inacceptabil dacă Tsipras ar pune în pericol politica UE faţă de Rusia, în schimbul unui ajutor din partea acestui stat”.

Critici au venit şi din partea ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a spus publicaţiei Rheinische Post că nu îşi poate imagina că cineva de la Atena ia în serios ideea de a întoarce spatele Europei pentru a cădea în braţele Moscovei.

Tsipras a declarat la sfârşitul lunii martie, agenţiei ruse de presă TASS, că Grecia nu mai susţine sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană din cauza amestecului Moscovei în conflictul din Ucraina, el precizând că i-a informat deja pe liderii UE în legătură cu poziţia guvernului elen.

“Nu suntem de acord cu sancţiunile. Cred că reprezintă un drum către nicăieri. Susţin punctul de vedere potrivit căruia sunt necesare dialogul şi diplomaţia, ar trebui să ne aşezăm la masa negocierilor şi să găsim soluţii la problemele importante”, a afirmat atunci Tsipras.

Premierul a apreciat că guvernele anterioare din Grecia nu au făcut tot ce puteau pentru a evita impunerea unor sancţiuni “fără sens” Rusiei, el arătând că rezultatul a fost impunerea embargoului inclusiv asupra produselor agricole din Grecia, ceea ce a afectat serios economia ţării sale.

În acest sens, premierul grec a declarat că guvernul de la Atena ar putea să aibă o cooperare “substanţială” cu Moscova, care să îi permită să exporte produse agricole către Rusia. De asemenea, Tsipras a numit energia şi turismul ca domenii în care Rusia şi Grecia “ar trebui să vadă cum se pot ajuta una pe cealaltă”.

Grecia poartă în prezent negocieri cu creditorii săi internaţionali – UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – pentru a ajunge la un acord privind prelungirea programului de sprijin financiar în valoare de 240 de miliarde de euro încheiat în 2010.

Cele mai citite

“Remember me – Eterna strălucire a uitării”, regia Monicăi Pop. PREMIERA pe 15 si 29 Aprilie la Teatrul Național

Remember me - Eterna strălucire a uitării  își va aștepta primii spectatori în 15 și 29 aprilie, fiind găzduit de Teatrul Național București (Sala...

“Războiul proxy” devine război oficial. România se plasează de partea Israelului, împotriva Iranului

Atacul cu drone și cu rachete al Iranului asupra Israelului, din dimineața de 14 aprilie 2024, a marcat punctul în care "războiul proxy" din...

Nadia Comăneci o susține pe Simona Halep. “Tenisul avea nevoie de ea”

Revenirea Simonei Halep pe terenul de tenis a fost salutată de numeroase personalități, printre care și legenda gimnasticii Nadia Comăneci (62 de ani). Fosta...
Ultima oră
Pe aceeași temă